Provokacija

Rusija napovedala krepitev zmogljivosti svojih strateških jedrskih sil

R.T.
30. 11. 2022, 13.33
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 13.35
Deli članek:

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je danes napovedal, da se bodo v letu 2023 osredotočili na izgradnjo infrastrukture, povezane z njihovim jedrskim orožjem.

Profimedia
Sergei Shoigu

Rusija, ki se s skoraj 6000 jedrskimi konicami ponaša z največjim arzenalom jedrskega orožja na svetu, bo po današnjih navedbah obrambnega ministra Šojguja posebno pozornost namenila izboljšanju vojaških zmogljivosti na področju strateških jedrskih sil, pri čemer bodo zgradili novo infrastrukturo za nove raketne sisteme. Šojgu je s spornimi izjavami postregel po zadnji preložitvi pogovorov med ZDA in Rusijo o nadaljevanju inšpekcijskih pregledov v okviru sporazuma Novi Start, ključni pogodbi o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve med državam. Ti bi morali ta teden potekati v Kairu, a so jih na željo Rusije preložili na naslednje leto. Pogodba Novi Start se sicer izteče leta 2026.

Šojgu je krepitev infrastrukture na področju jedrskega orožja označil za eno od ruskih prednostnih nalog v naslednjem letu. »V pripravi seznama glavnih gradbenih projektov v letu 2023 bo posebna pozornost namenjena izgradnji, ki je v interesu strateških jedrskih sil,« je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti.