Kdo je najbolj krut v državi

Kadirov odgovoril papežu Frančišku, označil ga je za »žrtev propagande«

S.R.
30. 11. 2022, 09.49
Deli članek:

Na nedavne izjave papeža Frančiška, ki jih je izrekel v intervjuju za jezuitsko revijo America in ki so v Rusiji dvignile veliko prahu, se je po ruskem zunanjem ministrstvu zdaj odzval še čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

Profimedia
Ramzan Kadirov

Papež Frančišek je namreč v intervjuju dejal, da so z vidika obnašanja ruskih vojakov v Ukrajini »najbolj krute« enote, ki jih sestavljajo ruske manjšine. Kot »hujše« od drugih je izpostavil predvsem Čečene in Burjate. Čečeni so etnična skupina na območju severnega Kavkaza na jugozahodu Rusije, medtem kot so Burjati mongolska etnična skupina na območju Burjatije, avtonomne republike v delu Sibirije, ki meji na Mongolijo. Če so Čečeni večinoma muslimanske vere, pa v Burjatiji prevladujejo pravoslavno krščanstvo, budizem in šamanizem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je papeževe besede nedavno označila za »perverzijo.« Dejala je še, da je Rusija večnacionalna država, z Burjati in Čečeni pa so »ena družina.«

Vodja čečenske republike Ramzan Kadirov je v včerajšnjem odzivu papeža označil za »žrtev propagande« tujih medijev. »Sramotno je, da eden največjih svetovnih verskih voditeljev ne ve, kako muslimani ravnajo s sovražnikom,« je zapisal na Telegramu. Nadaljeval je, da muslimani nikoli ne začnejo boja, brez da bi prej ponudili mir, tako kot je ravnal »naš prerok Mohamed.« Po njegovih navedbah so to od začetka »posebne vojaške operacije« storili že večkrat. »Kar zadeva vprašanje, kako z ujetniki ravnajo Čečeni, ali smo kruti ali ne, bodo sami povedali ukrajinski vojaki, ki so bili naši ujetniki.« »Da, vneto branimo svojo domovino, vero, narod. Sovražnika pozivamo k predaji, naše državljane pa k obrambi. Je to resnično krutost?« je dodal Kadirov.

Voditelj Burjatije Aleksej Tsidenov je bil v odzivu precej bolj skop. Papežove besede je označil za »čudne.«