Z kristalni metamfetamin

Vsi menihi tajskega budističnega templja padli na testu na droge

E. J.
30. 11. 2022, 09.07
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 09.24
Deli članek:

Budistični tempelj v osrednji Tajski je ostal brez menihov, potem ko so vsi padli na testu za droge. Vsi menihi so bili razrešeni svojih dolžnosti zaradi uporabe metamfetamina, droge, znane kot 'kristalni met'.

profimedia
Vsi menihi in opat so bili poslani na zdravljenje odvisnosti od drog - na tajskem je namreč trenutno tableta kristalnega metamfetamina cenejša od piva.

Štirje menihi, vključno z opatom, v templju v okrožju Bung Sam Phan v provinci Phetchabun so bili pozitivni na metamfetamin, je povedal okrožni uradnik Boonlert Thintapthai. Menihi so bili poslani v zdravstveno kliniko na zdravljenje odvisnosti od drog, je dejal uradnik, poroča CNN. "V templju zdaj ni menihov in vaščani so zaskrbljeni. V tempelj bodo poslali več menihov, da bodo lahko vaščani opravljali svoje verske dolžnosti," je dejal.

Problem meta na Tajskem

Po podatkih Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) je Tajska glavna tranzitna država za metamfetamin, ki prihaja prek Laosa iz Mjanmara, piše CBS.

Yaba, tabletka, ki vsebuje kofein in metamfetamin, se prodaja na ulici. Cena ene tablete je manj kot 20 bahtov, kar je približno 50 centov. "Meth, še posebej Yaba, je mogoče zlahka najti v vsakem kotičku Tajske. Ponudba se je povsod povečala in trenutno je tableta cenejša od piva," je za Thai Inquirer povedal Jeremy Douglas iz UNODC.

Oblasti v jugovzhodni Aziji in preostalem svetu so v zadnjih mesecih izvedle rekordne zasege metamfetamina. Prejšnji mesec naj bi v Hongkongu zasegli največji zaseg metamfetamina v zgodovini. V kartonih kokosove vode so našli 1,8 tone tekočega metamfetamina.