Železniške postaje postale "mesta duhov"

VIDEO: Kaotično jutro v Avstriji, vlaki iz Slovenije samo do meje!

S.R.
28. 11. 2022, 09.42
Posodobljeno: 28. 11. 2022, 10.02
Deli članek:

Iz Avstrije, kjer danes stavka železniško osebje, poročajo o jutranjem prometnem kaosu, številnih zastojih in tudi prometnih nesrečah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Čeprav nekatere železniške povezave, ki so pod nadzorom občin, kot je denimo podzemna železnica na Dunaju, obratujejo, večina avstrijskega železniškega osebja danes stavka. Na avstrijskih cestah je bilo tako ob jutranji konici precej več avtomobilov, s tem pa tudi precej večja gneča. Avstrijski mediji poročajo o dolgih kolonah zlasti na območjih večjih mest, vključno s prestolnico Dunajem. Avstrijska služba za pomoč na cesti ARBÖ tako praktično iz minute v minuto poroča o novih zastojih po vsej državi, pri čemer državljane poziva, naj se raje odločijo za uporabo javnega prometa. A tudi ta v številnih mestih ni na voljo. Ustavil se je denimo tudi lokalni železniški prevoz v Salzburgu in regiji Pinzgau. V slednji stoji tudi mestni trolejbus. Z omejitvami deluje javni prevoz v Innsbrucku, medtem ko naj bi javni prevoz nemoteno deloval v Gradcu. 

Pristojni prebivalcem na splošno svetujejo, naj danes, če ni resnično nujno, raje ostanejo doma in se izognejo nepotrebnim izletom z avtomobilom. Hkrati bodo več desettisoč učencem, v kolikor ti ne bodo uspeli prispeti v šolo, izostanek od pouka opravičili. Kot je razvidno s posnetkov, so železniške postaje po Avstriji medtem postale "mesta duhov."

Avstrijski železniški promet se je po včerajšnjem spodletelem že petem krogu pogajanj med sindikati in vodstvom Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB) ustavil ob polnoči. Sindikati so zaradi višanja življenjskih stroškov za delavce avstrijskih železnic, ki jih je skupaj približno 50.000, zahtevali za 400 evrov višjo plačo. Današnja stavka, v okviru katere bo ustavljen lokalni, regionalni, mednarodni in nočni železniški promet, bo trajala 24 ur. Po podatkih ÖBB po državi vsak dan vozi približno 8000 tovornih in potniških vlakov, pri čemer slednji dnevno prepeljejo približno milijon potnikov. Skupaj je bilo danes odpovedanih približno 5000 železniških povezav, stavki pa se je pridružilo še 60 drugih železniških podjetij, tako ta ni omejena samo na zaposlene pri Avstrijskih zveznih železnicah.

Zaradi stavke bodo danes vsi vlaki, ki vozijo po voznem redu med Slovenijo in Avstrijo in obratno, vozili samo do oziroma z mejnih postaj, so medtem sporočili s Slovenskih železnic.