Na voljo morda že spomladi

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci udarili po ruski vojski?

S.R.
28. 11. 2022, 08.46
Deli članek:

»Zahodna« vojaška industrija išče rešitve, kako Ukrajini omogočiti, da se bi ruski vojski uprla tudi na dolgi rok.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ameriške oblasti se že dlje časa opirajo predlogu, da bi ZDA v Ukrajino začele pošiljati rakete dolgega dosega ATACMS, a je zdaj družba Boeing postregla z novo zamislijo, kako bi lahko ukrajinski vojski omogočili obstreljevanje območij daleč na drugi strani ruskih obrambnih linij.

Pri Boeingu po poročanju tiskovne agencije Reuters predlagajo, da bi Ukrajini začeli dobavljati »poceni« in »majhne« bombe, ki jih je mogoče namestiti na obstoječe rakete, ki so sicer razpoložljive v velikih količinah. Zahodni zavezniki namreč poskušajo rešiti težavo, ki z nadaljevanjem vojne v Ukrajini postaja vse bolj akutna. Tudi zahodne zaloge orožja niso neomejene, Ukrajina pa se obenem srečuje s vse večjo potrebo po naprednem orožju. Boeingov predlog o tako imenovanih majhnih bombah GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) je le ena od potencialnih rešitev, ki jih premleva ameriška vojaška industrija.

Po ocenah Boeinga bi lahko Ukrajini prve bombe GLSDB, sestavljene iz bomb majhnega premera GBU-39 in motorja rakete M26, ki jih imajo Američani na voljo v velikih količinah, dostavili že spomladi, a jim nasproti stojijo večinoma le še birokratske ovire. Za razliko od raket dolgega dosega ATACMS, ki lahko zadenejo cilje na razdalji 300 kilometrov, bi bil doseg GLSDB približno 150 kilometrov, s čimer bi Ukrajincem omogočili, da napadajo cilje, ki jih s trenutnim orožje ne dosežejo in ki so pomembni za rusko logistiko. Izstrelke GLSDB sicer skupaj razvijata ameriški Boeing in švedski Saab, začetek razvoja pa sega v leto 2019.