Deset dni po izstrelitvi

Kapsula Orion vstopila v Lunino orbito, danes bo podrla Nasin rekord

E.J./STA
26. 11. 2022, 12.25
Posodobljeno: 26. 11. 2022, 12.45
Deli članek:

Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje, ki ga je leta 1970 postavil Apollo 13.

profimedia
artemis.

Deset dni po izstrelitvi rakete v okviru novega Nasinega lunarnega programa Artemis je vesoljska kapsula Orion vstopila v Lunino orbito, je v petek sporočila ameriška vesoljska agencija. Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nasini kontrolorji so Orion uspešno spravili v oddaljeno retrogradno orbito. To pomeni, da bo vesoljsko plovilo sedaj letelo približno 64.400 kilometrov nad Luno. Kapsula bo v Lunini orbiti skoraj teden dni, nato pa se bo vrnila domov. Padec v Tihi ocean je načrtovan za 11. december.

profimedia
Pot Artemisa 1.

Bo Orion podrl rekord?

Nasa je kapsulo Orion v vesolje poslala prejšnji teden iz Kennedyjevega centra na Floridi s svojo raketo Space Launch Systems (SLS). Deset dni po izstrelitvi rakete v okviru novega Nasinega lunarnega programa Artemis je vesoljska kapsula Orion vstopila v Lunino orbito, je v petek sporočila ameriška vesoljska agencija. Orion naj bi danes podrl Nasin rekord v oddaljenosti astronavtom namenjenega vesoljskega plovila od Zemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drugi polet v okviru lunarnega programa bo potekal z ljudmi na krovu plovila in je predviden za leto 2024, predvidoma pa bo ubral drugačno orbito okoli Lune. Vrhunec pa naj bi predstavljala misija Artemis III, v okviru katere se bodo astronavti vrnili na Luno.

Stalna pristnost na Luni, na Mars pa človeška posadka 

Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni, poleg tega naj bi jim program dolgoročno utrl tudi pot za pošiljanje misij s človeško posadko na Mars. ZDA so svoje astronavte nazadnje poslale na Luno leta 1972, po tem pa človeških pristankov na našem edinem naravnem satelitu ni bilo.