Že drugič sum vohunjenja na Švedskem

Sojenje švedskim bratom zaradi vohunjenja za Rusijo: "Tega nismo videli že 20 let"

E. J.
25. 11. 2022, 19.10
Posodobljeno: 25. 11. 2022, 19.20
Deli članek:

Oba trdita, da nista kriva.

profimedia
Brata sta delala za švedsko policijo in obveščevalno službo oboroženih sil, danes pa sta pristala na sodišču v Stockholmu, obtožena vohunjenja.

Švedska brata, od katerih je eden delal za švedsko policijo in obveščevalno službo oboroženih sil, sta danes pristala na sodišču v Stockholmu, obtožena 10-letnega vohunjenja za rusko obveščevalno službo. Payam Kia (35) in njegov brat Peyman Kia (42) sta bila lani aretirana zaradi suma, da sta desetletje delala za rusko obveščevalno agencijo GRU in ji pošiljala tajne podatke.

Tožilci pravijo, da je starejši brat obtožen tudi nepooblaščenega dostopa do tajnih podatkov. Po poročanju švedskih medijev je pred tem delal za Urad za zbiranje posebnih informacij (KSI), najbolj tajen oddelek švedske vojaške obveščevalne službe. Oba trdita, da nista kriva.

"Takega sojenja nismo imeli že več kot 20 let"

Tožilec Mats Ljungqvist je sodišču dejal: "Ta primer je edinstven v mnogih pogledih. Takšnega sojenja nismo imeli že več kot 20 let." Dodal je, da so bile informacije, ki so jih bratje zbrali in poslali Rusom, "izredno občutljive narave". Drugi tožilec, Per Lindqvist, je dejal, da bi informacije, poslane Rusom, "lahko škodile nacionalni varnosti Švedske".

Sojenje, ki bo zaradi nacionalne varnosti potekalo za zaprtimi vrati, bo trajalo predvidoma do 12. decembra. Če bosta brata spoznana za kriva, jima grozi dosmrtna ječa, poroča hrvaški Index.

V ločenem primeru je švedska policija ta teden sporočila, da je aretirala še dve osebi zaradi suma vohunjenja.