Oster do premierja Plenkovića

" V vojni sta Amerika in Rusija," je Milanović kritičen do hrvaškega usposabljanja ukrajinskih vojakov

E. J.
24. 11. 2022, 16.43
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 17.17
Deli članek:

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je glede usposabljanja ukrajinskih vojakov dejal, da ve, kaj piše v ustavi, saj jo je on napisal. "Gre za osebni teror in šikaniranje s strani Plenkovića, njegovo željo, da bi potisnil neke svoje ideje," je dejal.

profimedia
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je bil danes v Zadru in je ostro kritiziral odločitev vlade o usposabljanju ukrajinskih vojakov.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je bil danes v Zadru ob dnevu mesta Zadar, ki ga obeležujejo na slavnostni seji mestnega sveta. Pričakovano se je skliceval na odločitev vlade o usposabljanju ukrajinskih vojakov. "Gre za osebni teror in šikaniranje s strani Plenkovića, njegovo željo, da bi potisnil neke svoje ideje," je dejal Milanović, poroča RTL. Andrej Plenković je predsednik hrvaške vlade.

Predsednik Milanović je dejal, da ve, kaj piše v ustavi, saj jo je on napisal. Pri tem je mislil na izjavo vlade na današnji seji, da usposabljanje ukrajinskih vojakov temelji na ustavi ter na zakonih in mednarodnih pogodbah, po katerih je Ukrajina zavezniška država.

profimedia
"DZ ni pristojen za odločanje o usposabljanju tujih vojakov," je povedal Milanović in dodal, da ve, kaj piše v ustavi, saj jo je on napisal.
DZ ni pristojen za odločanje o usposabljanju tujih vojakov

Zato je Milanović dodal: "Ukrajina, vsaka čast, ni zaveznica." "DZ ni pristojen za odločanje o usposabljanju tujih vojakov," je dejal. Stvari, kot jih je danes postavila vlada, je poimenoval "udbaška sabotaža", poroča hrvaški Index. "Zdaj se bo videlo, kdo je za Rusijo in kdo za Ukrajino. Jaz nisem za nikogar. Sem za Hrvaško, arogantno sebično. Savo Kovačević gre v Bruselj in obljublja: 'Hrvaška je noter.' Gre za kaznivo dejanje," je dodal.

"Tam je vojna med Ameriko in Rusijo. Med Rusijo in Ukrajino, jaz sem seveda na strani Ukrajine. Ampak to je vojna med Ameriko in Rusijo," je dejal. "Moramo ugotoviti, da Američani vodijo vojno proti Rusiji prek ukrajinske mladine, to moramo reči."

"Ko gre za odločitve, ki imajo varnostno-obrambni značaj, se je treba posvetovati s predsednikom, jaz pa poslancem pravim: 'Bodite pokončni, ne dajte se ustrašiti'," je dejal.

"Vsi, ki bi pomagali in sodelovali tam, kjer ni naše mesto za sodelovanje, naj si preberejo 5. člen zveze Nato. Članici Nata, ki je napadena, smo dolžni pomagati, a tudi to ni absolutno. Ne morem vas zaščititi pred vašo norosti in vedenja, ki mu moram dati kritje," je med drugim dejal.