Evropska unija pripravlja deveti sveženj sankcij proti Rusiji, je danes med obiskom na Finskem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in hkrati izrazila prepričanje, da bodo skupaj s skupino G7 in drugimi pomembnimi partnerji kmalu uvedli cenovno kapico za rusko nafto.

"Trdo si prizadevamo, da bi Rusijo udarili tam, kjer jo boli, in tako omejili njeno zmogljivost vodenja vojne proti Ukrajini," je na skupni novinarski konferenci s predsednicama vlad Finske in Estonije ter namestnikom predsednika vlade Švedske dejala von der Leyen.

"Ne bomo počivali, dokler Ukrajina ne bo zmagala nad Putinom in njegovo nezakonito in barbarsko vojno," je še dejala o ruskem predsedniku.

Ruske napade na ukrajinsko civilno infrastrukturo je označila za vojni zločin in opozorila, da bodo številni Ukrajinci to zimo brez elektrike in marsikje tudi brez tekoče vode.

"Vem pa tudi, da bodo naši ukrajinski prijatelji premagali to tragedijo. Mi, EU, pa jim bomo v teh zelo težkih časih stali ob strani tako dolgo, kot bo to potrebno," je še dodala.

EU je prejšnji mesec odobrila osmi sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto in širi seznam posameznikov in pravnih oseb, za katere veljajo sankcije.