Polne tribune

Zaradi moralnih zločinov na nogometnem stadionu javno prebičali ducat ljudi, med njiimi tri ženske

J.V.
24. 11. 2022, 10.23
Posodobljeno: 24. 11. 2022, 10.29
Deli članek:

Kaznovani so sicer prejeli od 21 do 39 udarcev z bičem. Največje število udarcev, ki ga lahko prejme oseba, je 39, pojasnjujejo talibani.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Skupina je bila kriva "moralnih zločinov": prešuštva in homoseksualnosti. To naj bi bilo že drugo javno bičanje v Afganistanu v novembru, zato opazovalce skrbi, da se Talibani vračajo trdolinijskim praksam iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, čeprav so lani, ko so pregnali Američane, obljubljali bolj zmerne pristope, poroča BBC.

Omar Mansoor Mujahid, tiskovni predstavnik talibanov za regijo Logar v vzhodnem Afganistanu, je pojasnil, da so bile vse tri ženske po kaznovanju izpuščene, neateri od moških pa so bili zaprti, vendar ni jasno, koliko. Kaznovani so sicer prejeli od 21 do 39 udarcev z bičem. Največje število udarcev, ki ga lahko prejme oseba, je 39, pojasnjujejo talibani.

Bičanje v provinci Logar se je zgodilo teden dni po tem, ko je vrhovni voditelj talibanov Hibatullah Akhundzada ukazal sodnikom, naj izvršijo kazni za nekatere zločine v skladu s strogim branjem islamskega šeriatskega prava skupine. Ta razlaga vključuje javne usmrtitve, amputacije, bičanje in kamenjanje.