Kraljeva družina se je pokazala

Karel III. kot prvega tujega voditelja na državniškem obisku sprejel predsednika Južne Afrike

E.J./STA
22. 11. 2022, 21.59
Posodobljeno: 22. 11. 2022, 22.23
Deli članek:

Britanski kralj Karel III. je danes kot prvega tujega voditelja na državniškem obisku sprejel predsednika Južne Afrike Cyrila Ramaphoso. Britanci pa so navdušeni, da so ponovno videli priljubljene člane britanske monarhije.

profimedia
Odločitev kralja Karla II. za sprejem Ramaphose je znak "trajne zavezanosti" Afriki, je bilo slišati komentarje.

Ob začetku dvodnevnega obiska je Ramaphosa nagovoril britanske poslance in pozval k vzpostavitvi sklada za pomoč revnejšim državam pri spopadanju s posledicami globalnega segrevanja. "To je kompenzacija za storjeno škodo in škodo, ki še bo storjena ljudem v državah v razvoju," je dejal predsednik Južne Afrike, ki je poudaril, da ne gre za miloščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

profimedia
Kralj Karel II. je kot prvega tujega voditelja na državniškem obisku sprejel predsednika Južne Afrike Cyrila Ramaphoso.
Prvi dan obiska je Ramaphosa obiskal še Westminstrsko opatijo, vključno s spominskim kamnom za nekdanjega predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelo, ki je vodil državo med letoma 1994 in 1999. Nato se je udeležil še slavnostnega banketa, ki ga je v Buckinghamski palači organiziral njegov gostitelj.

profimedia
Ramaphosa je obiskal Westminstrsko opatijo, vključno s spominskim kamnom za nekdanjega predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelo.

Znak trajne zavezanosti Afriki

Britanski zunanji minister James Cleverly je dejal, da je odločitev kralja za sprejem Ramaphose znak "trajne zavezanosti" Afriki. Na tej celini je ravno Južna Afrika največja trgovinska partnerica Velike Britanije. Voditelj Južne Afrike se bo v sredo srečal še z novim britanskim premierjem Rishijem Sunakom.

profimedia
Vse oči so bile uprte v princa William in njegovo soprogo Kate Middleton, ki se zdaj ponašata z nazivom vojvoda in vojvodinja Cambriška ter Walesa.

profimedia
Obisk je potekal v prijetnem vzdušju, komentirajo angleški mediji.