Protizračna obramba

Prestregli 70 raket, ameriško-norveški NASAMS s 100-odstotno učinkovitostjo

S.R.
16. 11. 2022, 19.55
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 19.59
Deli članek:

Čeprav jim je uspelo prestreči večino ruskih raket, je škoda na ukrajinski energetski infrastrukturi ogromna.

Profimedia
Ukrajina naj bi skupno prejela osem sistemov NASAMS.

Norveško-ameriški sistemi protizračne obrambe NASAMS, ki jih je na začetku novembra prejela Ukrajina, se po včerajšnjem ruskem raketnem napadu zaenkrat ponašajo s 100-odstotno učinkovitostjo pri prestrezanju ruskih raket, je danes popoldne naznanil ameriški minister za obrambo Lloyd Austin, ki je hkrati navedel, da je za incident na Poljskem najverjetneje kriva ukrajinska raketa. Potrdil je tudi, da ZDA sodelujejo v preiskavi dogodka.

Ukrajina je prvo pošiljko naprednih protizračnih sistemov NASAMS prejela prejšnji ponedeljek. Kot je takrat dejal ukrajinski obrambni minister Oleksi Reznikov, bo to »znatno okrepilo« njihovo zračno obrambo. Pošiljka, ki je vključevala dva sistema NASAMS, je sicer prispela nekoliko hitreje, kot je bilo sprva predvideno, saj je ruska vojska v oktobru po porazih na bojišču izvedla več silovitih raketnih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. V prihodnosti bodo Ukrajinci prejeli še več teh sistemov, ki jih skupaj razvijata norveško podjetje Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) in ameriško podjetje Raytheon. Skupno naj bi jih prejeli osem.

Rusija je sicer včeraj izvedla največji raketni napad na Ukrajino od začetka invazije. Uporabili naj bi med 85 in 100 raketami, ki so jih izstrelili iz Kaspijskega in Črnega morja. Ne glede na včerajšnji incident na Poljskem ukrajinska vojska trdi, da so uspešno prestregli 70 ruskih izstrelkov, pri čemer naj bi sistem NASAMS zadel vseh deset tarč, ki jih je ciljal.