Skupina G20

Najbogatejše države ustanovile sklad za boj proti pandemiji

M.K. / STA
13. 11. 2022, 10.45
Posodobljeno: 13. 11. 2022, 10.49
Deli članek:

Ministri za zdravje in finance držav skupine G20 so pred srečanjem voditeljev te skupine prihodnji teden na Baliju ustanovili sklad za boj proti naslednji svetovni pandemiji. Trenutno zajema 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar pa po ocenah predsedujočega ni dovolj za uspešno soočanje z novo krizo.

Profimedia
Na Kitajskem so med že epidemijo covid-19 uvedli ene najstrožjih ukrepov.

Ustanovitev sklada je na današnji novinarski konferenci sporočil predsedujoči srečanju, indonezijski predsednik Joko Widodo, v družbi generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa in predsednika Svetovne banke Davida Malpassa.

"Skupina G20 se je zedinila za ustanovitev pandemskega sklada za preprečevanje in pripravo na pandemijo. Donatorji iz članic in nečlanic G20 ter človekoljubne organizacije so prispevali denar. A to ni dovolj," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Widodo.

Po njegovih besedah bo za soočanje z prihodnjo globalno pandemijo potrebnih 31 milijard dolarjev. "Zagotoviti moramo odpornost skupnosti na pandemijo. Pandemija ne sme več jemati življenj in uničiti temeljev svetovnega gospodarstva," je dejal.

ZDA prispevale slabo tretjino sredstev

ZDA so v sklad prispevale 450 milijonov dolarjev, kar je skoraj tretjina celotne vsote. Po besedah ameriške finančne ministrice Janet Yellen je skupni sklad primer tega, kaj lahko G20 stori za soočenje s svetovnimi problemi. "Ponosna sem na to, kar smo dosegli. Mislim, da bodo koraki, ki smo jih naredili letos, pomagali uresničiti vizijo bolj zdrave in odzivne globalne zdravstvene arhitekture," je dejala.

Indonezija je bila eno od žarišč pandemije covida-19, ko je različica delta sredi lanskega leta zajela državo. Njen zdravstveni sistem je bil preobremenjen zaradi velikega števila okužb in Džakarta se je lotila proizvodnje lastnega cepiva, saj so razvitejše države hranile cepivo za svoje državljane.

Med večjimi donatorji v sklad so poleg ZDA še Velika Britanija, Indija, Kitajska, Francija, Kanada, Avstralija in Japonska.

"Srečujemo se v času številnih kriz. Ta novi namenski sklad je pomembno sredstvo za podporo državam z nizkimi ali srednje velikimi prihodki, da bodo bolje pripravljene na globalne zdravstvene krize," je dejal Malpass in pozval ostale države, da prispevajo v sklad.

Indonezijska finančna ministrica Sri Mulyani Indrawati je v soboto povedala, da namerava prispevati v sklad tudi Savdska Arabija, a ni navedla višine sredstev.