Nuklearka v ruskih rokah

Zaporožje: "Ponavljajoči se izpadi električne energije jasno kažejo na izjemno resno jedrsko nevarnost"

E.J./STA
6. 11. 2022, 09.54
Posodobljeno: 6. 11. 2022, 10.01
Deli članek:

V jedrski elektrarni v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki so jo v četrtek zaradi obstreljevanja odklopili iz električnega omrežja, so ponovno vzpostavili zunanje napajanje, ki je ključno za hlajenje sicer zaustavljenih reaktorjev, je v soboto zvečer sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

profimedia
Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo.

V nuklearki, ki je v ruskih rokah, vendar jo upravljajo ukrajinski delavci, sta bila v četrtek po obstreljevanju poškodovana preostala visokonapetostna voda, zato so morali dva dni uporabljati zasilne dizelske generatorje, je sporočil generalni direktor IAEA Rafael Grossi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Jedrska elektrarna je bila doslej zaradi obstreljevanja večkrat brez zunanjega napajanja. Čeprav trenutno ne deluje, nuklearka še vedno potrebuje elektriko za hlajenje in preprečitev jedrske nesreče.

"Ponavljajoči se izpadi električne energije preveč jasno kažejo na izjemno resno jedrsko nevarnost," je opozoril Grossi.

Jedrska elektrarna v Zaporožju je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strahove pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.