prepričani, da gre za sabotažo

Švedi na kraju uhajanja plina našli nekatere dokaze, ugotovitve zaenkrat še tajne

S.R.
6. 10. 2022, 18.14
Posodobljeno: 6. 10. 2022, 18.20
Deli članek:

Švedske oblasti so na podlagi zadnjih izsledkov preiskave uhajanja plina iz plinovodov Severni tok 1 in 2 še bolj trdno prepričane, da je šlo za sabotažo.

Profimedia
Ena od štirih lokacij v Baltskem morju, kjer iz plinovoda uhaja plin.

Švedska varnostna služba Säpo preiskuje dve lokaciji v njihovi izključni ekonomski coni, na katerih iz plinovodov, ki povezujeta Rusijo in Nemčijo, uhaja plin. Kot je pojasnil švedski državni tožilec Mats Ljungqvist, so se njihovi sumi, da je šlo za sabotažo, še okrepili. »Ugotavljamo, da je na plinovodih Severni tok 1 in 2 v švedski izključni ekonomski coni prišlo do detonacij, ki so naredile obsežno škodo na plinovodih,« je potrdil. Varnostni službi pri preiskavi pomagajo tudi obalna straža, vojska in policija.

Da je varnostna služba »pod vodstvom tožilcev izvedla preiskavo kraja kaznivega dejanja,« je potrdila tudi vodja oddelka za odnose z javnostjo pri Säpu Nina Odermalm-Schei. Dodala je, da so se »dokopali tudi do nekaterih ugotovitev, ki jih na žalost še ne morejo komentirati.« S preiskavo bodo nadaljevali, »analizirali dokaze in dodatno osvetlili incident.« Območje, veliko približno pet navtičnih milj, ki so ga zaradi preiskave pred dnevi zaprli, so zdaj po odločitvi tožilstva že odprli. Po poročanju tiskovne agencije Reuters so preiskovalci na kraju zbrali nekatero dokazno gradivo, ki ga bodo zdaj analizirali.

Premierka Magdalena Andersson je danes pred odhodom na srečanje v okviru Evropske politične skupnosti (EPS) v Pragi pozvala k previdnosti pri komentiranju najnovejših informacij, na podlagi katerih so se njihovi sumi o sabotaži še okrepili. Hkrati je pozdravila tesno sodelovanje danskih in nemških organov pregona ter dodala, da so veseli tudi pomoči drugih držav in »zelo jasnih sporočil voditeljev EU in Nata. Gre za veliko več kot Švedsko in Dansko. Gre za evropsko oskrbo z energijo.« Danske oblasti medtem še niso komentirale preiskave, ki poteka v njihovih izključni ekonomski coni.

Iskanje saboterja

Da je šlo za namerno dejanje, so prepričani tudi v drugih državah. Z enako tezo so postregli tudi v Moskvi, a vprašanje, kdo stoji za sabotažo, ostaja odprto. Številni so prst uperili v Rusijo, v Kremlju s kazalcem kažejo na ZDA. Kot je znano, je bila pipica na obeh plinovodih pod Baltskim morjem v zadnjem obdobju zaprta. Plinovoda Severni tok 2 zaradi invazije na Ukrajino namreč niso nikoli odprli, Severni tok 1 pa so zaradi sankcij zaprli Rusi, a pod pretvezo, da na njem odpravljajo težave. Tako iz plinovodov uhaja plin, ki se je še vedno nahajal v ceveh.

Vodja ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev je po poročanju STA danes dejal, da je jasno, da imajo od uhajanja plina korist ZDA in to predvsem gospodarsko. Rusi so sicer že včeraj poudarili, da bi morali tudi oni sodelovati v preiskavi, saj da sicer ne more biti nepristranska. Vpletenost v incident zanikajo tako v Washingtonu kot Moskvi.