Vojni zločin

VIDEO: Putin ukradel za 530 milijonov ukrajinske pšenice, vendar mobiliziranim ne zagotavlja obroka

J.V.
4. 10. 2022, 17.25
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 22.38
Deli članek:

Rusija naj bi ukradla za najmanj 530 milijonov evrov ukrajinskega žita. Mobilizirani Rusi pa naj bi si medtem morali hrano za vojne potrebe zagotavljati sami.

Profimedia
Razkrita Putinova "posebna operacija" tihotapljenja ukrajinskega žita.

Ko je poleti v Libanonu pristala ladja Laodicea, ki pluje pod zastavo Sirije, so ukrajinski diplomati opozarjali, da prevaža žito, ki ga je ukradla Rusija in tamkajšnje oblasti povzvali, naj tovor zasežejo in uvedejo preiskavo. 

Moskva je obtožbe označila za lažne in neutemeljene, libanonski generalni tožilec pa se je tudi postavil na rusko stran. Po njegovih ugotovitvah 10 ton ječmenove in pšenične moke ni bilo ukradene, zato je dovolil raztovarjanje ladje.

A preiskava agencij The Associated Press (AP) in Frontline razkriva, da je Laodicea člen v verigi tihotapske mreže oziroma operacije, ki jo vodi Kremelj: "Rusija naj bi ukradla za najmanj 530 milijonov evrov ukrajinskega žita, denar, ki je pomagal nahraniti vojni stroj predsednika Vladimirja Putina." 

Novinarji so si pomagali s satelitskimi posnetki, ladijskimi manifesti, objavami na družbenih omrežjih, intervjuvali so kmete, špediterje in zaposlene v podjetjih ter razkrili več kot 30 ladij, ki prevažajo žito iz rusko okupiranih območih Ukrajine v pristanišča v Turčiji, Siriji in Libanonu ter drugod. Mobilizirani Rusi pa naj bi si medtem morali hrano za vojne potrebe zagotavljati sami.

Kakor koli. Žito in moka, ki ju je v Libanon dostavila 138 metrol dolga Laodicea, sta svojo pot najverjetneje pričela v ukrajinskem mestu Melitopol, ki ga je Rusija zavzela v prvih dneh vojne. Da okupator prevaža velike količine žita iz regije z vlaki in tovornjaki v pristanišča v Rusiji in na Krimu, je za AP potrdil tudi župan Melitopola Ivan Fedorov.

Ameriški pravni strokovnjak David M. Crane je prepričan, da Moskva s tovrstnimi mahinacijami izvaja vojni zločin. "Odvzem zalog hrane civilnemu prebivalstvu na okupiranem območju in odnašanje na drugo lokacijo iz kakršnega koli razloga, je kršitev ženevske konvencije," poudarja, medtem ko se Rusija na spoštovanje mednarodnega prava požvižga.