Slovenije se še ni izrekla

Devet evropskih voditeljev izrazilo podporo želji Ukrajine za vstop v Nato

P.K./STA
3. 10. 2022, 12.35
Posodobljeno: 3. 10. 2022, 12.52
Deli članek:

Predsedniki devetih srednje- in vzhodnoevropskih članic Nata so podpisali izjavo, v kateri so podprli ozemeljsko celovitost Ukrajine in obsodili rusko priključitev ukrajinskih regij ter podprli vstop Ukrajine v Nato. Izjavo so podpisali predsedniki Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Češke, Severne Makedonije, Črne gore, Romunije in Slovaške. Pri našem zunanjem ministrstvu preverjamo, kakšno je Stališče Slovenije do priključitve Ukrajine Natu.

Dreamstime
"Ponavljamo podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ne priznavamo in nikoli ne bomo priznali ruskih poskusov priključitve ukrajinskega ozemlja," so dejali podpisniki.

"Ponavljamo podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Ne priznavamo in nikoli ne bomo priznali ruskih poskusov priključitve ukrajinskega ozemlja," so zapisali v svoji skupni izjavi. Predsedniki so v njej poudarili, da je treba vse, ki so odgovorni za zločine, privesti pred sodišče, ter se zavzeli za to, da članice Nata še okrepijo vojaško pomoč Ukrajini.

Devet voditeljev je izrazilo tudi podporo želji Ukrajine za vstop v Nato. "Odločno stojimo za odločitvijo z vrha Nata leta 2008 v Bukarešti glede članstva Ukrajine," so zapisali. Ukrajini so na tem vrhu obljubili možnost vstopa v zavezništvo v prihodnosti. Izjave sicer niso podpisali predsedniki vseh regionalnih članic Nata, med njimi ni predsednikov Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

To ni Rusko

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek, potem ko si je Rusija priključila štiri ukrajinske regije, dejal, da bo njegova država zaprosila za vstop v Nato po hitrem postopku. V nedeljo pa se je na Twitterju zahvalil voditeljem srednje- in vzhodnoevropskih držav za podporo vstopu njegove države v Nato.

Zveza Nato je že v petek obsodila priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji in jo označila za nezakonito ter nelegitimno. "Zavezniki Nata ne priznavajo nobenega od teh ozemelj kot del Rusije in tega ne bodo storili niti v prihodnje," je dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg. Glede prošnje Kijeva za vstop v Nato je dejal, da ima vsaka demokracija v Evropi pravico zaprositi za članstvo.