ŠKANDAL NA DANSKEM

Inuitskim dekletom na Grenlandiji preprečevali zanositev

M. T. V.
1. 10. 2022, 19.06
Posodobljeno: 1. 10. 2022, 19.12
Deli članek:

Brez soglasja žensk in deklet ali njihovih staršev so jim danski ginekologi vstavljali maternične vložke.

Profimedia
Inuitske ženske na Grenlandiji

Na Danskem je izbruhnil škandal, povezan z omejevanjem grenlandskega avtohtonega prebivalstva v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Na dan je prišlo, da so tisočim inuitskih žensk in deklet brez podrobne obrazložitve, brez njihovega privoljenja in brez privoljenja staršev vstavili maternični vložek oziroma IUD (intrauterina naprava), to je sidru podobna napravica, ki se vstavi v maternico in preprečuje zanositev oziroma ugnezditev oplojenega jajčeca na maternično sluznico.

Ženske so brez pojasnila napotili h ginekologom, ki so jim brez razlage, za kaj pravzaprav gre, in brez njihove privolitve vstavili maternični vložek. To se je dogajalo tudi deklicam od dvanajstega leta dalje – brez vednosti, kaj šele privoljenja staršev. To je bilo za njih zelo travmatično, saj jih je prestrašil že sam obisk zdravnika in boleč postopek. Naja Lyberth, ena od žrtev, ki so jo na poseg napotili kar med sistematskim pregledom, ko je imela trinajst let, pripoveduje: »Strah me je bilo, nisem si upala povedati staršem. Spomnim se, da sem morala sesti na kovinsko pripravo, ki mi je razširila noge, zdravnik pa je uporabljal ginekološke pripomočke, ki so bili preveliki za moje otroško telo – bolelo me je, kot bi me od znotraj rezali z nožem.«

Profimedia
Maternični vložek

Ni pa šlo le za preprečevanje nosečnosti, ampak so dekleta in ženske, ki so jim vstavili maternični vložek, ki je bil v tistih časih še veliko večji in manj dodelan kot danes, imela tudi velike zdravstvene težave. »Če dekle še ni rodilo, ji je maternični vložek povzročil hujše krvavitve in večje bolečine, povečala pa se je tudi možnost za infekcije. Mnogo žensk zaradi posledic tega ni moglo nikoli imeti otrok,« pojasnjuje ginekologinja dr. Aviaja Siegstad.

Danska in Grenlandija sta sprožili obsežno preiskavo, že zdaj pa so našli arhivske zapiske, da so med letoma 1966 in 1970 maternični vložek vstavili okoli 4500 ženskam, kar je bila približno polovica vseh plodnih inuitskih žensk tistega časa. In načrtna kontracepcija se je nadaljevala vsaj še do sredine sedemdesetih. Danski minister za zdravje Magnus Heunicke je napovedal, da bodo grozljivo zdravstveno prakso raziskali, srečal se je tudi z več ženskami, ki jim je bila vsiljena takšna kontracepcija. »Bolečina, fizična in psihična, ki so jo izkusile, jih še vedno zasleduje,« se zaveda. »Zelo očitno je šlo za poskus omejitve rasti grenlandskega prebivalstva.« Če je to res, opozarja grenlandski varuh človekovih pravic, to lahko mirno označimo za genocid.