Želi, da ga Zahod sliši

Putin spregovoril: "Ljudje so se odločili, ta odločitev je dokončna"

S.R.
30. 9. 2022, 14.28
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 17.12
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v skladu s pričakovanji razglasil priključitev ukrajinskih regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson Rusiji.

Profimedia
Vladimir Putin
"Slovenija odločno obsoja nezakonito rusko priključitev ukrajinskih regij Doneck, Lugansk, Zaporožje in Herson, ki je v nasprotju s temeljnimi načeli Ustanovne listine OZN in mednarodnega prava," je na Twitterju zapisal slovenski premier Robert Golob in dodal, da je enotna in močna podpora mednarodne skupnosti Ukrajini ključnega pomena.

Putin je že takoj uvodoma spregovoril o tako imenovanih "referendumih," ki so jih v zadnjem tednu izvajali v okupiranih regijah in ki so se končali s pričakovanim rezultatom. Za priključitev Rusiji je glasovalo nekaj manj kot 100 odstotkov ljudi. Na podlagi teh rezultatov je po njegovih navedbah naslednji korak jasen. "Ljudje so se odločili, ta odločitev je dokončna," je dejal in dodal, da je takšna volja milijonov ljudi. Glede prebivalcev na območju Donbasa je dejal, da so bili "žrtve nečloveških terorističnih napadov kijevskega režima." 

Putin je nato zaigral na strune nostalgije in se vrnil v preteklost, v čas razpada Sovjetske zveze, kar da je bila "katastrofa," saj so jo takratni sovjetski voditelji "uničili, ljudem pa prepustili," da to rešujejo. Ljudje na jugovzhodu Ukrajine bodo zdaj končno zaživeli v "njihovi pravi, zgodovinski domovini." "Želim, da me vlada v Kijevu in njeni resnični šefi na Zahodu slišijo ... Prebivalci Donecka, Luganska, Zaporožja in Hersona postajajo naši državljani za vedno." Nadaljeval je z besedami, da njegov cilj ni vrnitev v preteklost in obnovitev Sovjetske zveze, a "ni močnejše sile, kot je volja teh ljudi, da se vrnejo k svojim koreninam."

Na "Zahod" zlil veliko žolča

Ruski predsednik je nato Ukrajino pozval k prekinitvi vseh "vojaških operaciji," končanju vojne, "ki so jo začeli leta 2014," in k "vrnitvi za pogajalsko mizo." Kot je poudaril, bodo svojo ozemlje in svoj narod branili z vsemi sredstvi. Nato je ponovil svoje že znane očitke, da si namreč Zahod že vse od razpada Sovjetske zveze prizadeva, da bi "Rusijo spravili na kolena." Zdaj po njegovih navedbah iščejo nove priložnosti, saj da so vedno sanjali, da bi Rusija razpadla na manjše države, ki se bodo borile druga proti drugi. Po njegovih besedah si Zahod, ki je "pohlepen," želi, da bi Rusija postala njihova kolonija. "Ne želijo, da smo svobodna družba. Želijo, da postanemo trop sužnjev." Oni ne potrebujejo Rusije, mi potrebujemo Rusijo, je poudaril in naletel na bučen aplavz.

Poudaril je še, da Rusija, ki je velika država z mogočno civilizacijo, ne želi živeti v skladu z "lažnimi pravili," ki jih diktira Zahod. Slednjemu je očital prepričanje, da sta zahodna "civilizacija in neoliberalna kultura zlati standard za vse druge," pri tem pa se "enostransko odločajo, kdo ima pravico do samoodločanja in kdo ne." To naj bi pri njih tudi sprožilo jezo, ko so se na Krimskem polotoku odločili, kot so se. "Zahodne elite" so bile vedno takšne, je izpostavil in dodal, da so "bili kolonizatorji in bodo ostali kolonizatorji," ki razlikujejo med prvorazrednimi in drugorazrednimi narodi. Zahod je še obtožil "hibridne vojne" in poudaril, da so za precedens pri uporabi jedrskega orožja zaslužne ZDA.

Po svojem daljšem nagovoru je Putin podpisal dokumentacijo, v skladu s katero je regije Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson "zakonito" priključil Rusiji.