Stopnjevanja napetosti v Ukrajini

Krvavi napad ob napovedani slovesnosti v Kremlju: v Zaporožju ubitih 23 civilistov v humanitarnem konvoju

E. J.
30. 9. 2022, 10.31
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 11.06
Deli članek:

Ukrajinska vojska obtožuje ruske sile, Ruska obtožuje ukrajinsko, medtem pa mrtve civiliste še preštevajo. In to prav danes, ko je v Kremlju napovedana velika slovesnost priključitve ukrajinskih regij po referendumih, ki jih mednarodna skupnost ne priznava.

Kyev Independent/Twitter
Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo zaskrbljujoče prizore z mrtvimi in ranjenimi, ki ležijo na cesti.

Danes zjutraj so ruske sile izstrelile rakete na civilni konvoj avtomobilov in kombijev blizu mesta Zaporizhie oziroma Zaporožja, je najprej sporočil Oleksandr Strijuk, ukrajinski guverner regije Zaporožje. Šlo je za kolono civilistov, ki so se z avtomobili odpravili po svojce z ozemlja pod rusko okupacijo. Ukrajinci trdijo, da je bilo ubitih najmanj 23 civilistov, 28 pa ranjenih.

Reuters poroča, da je priča potrdila, da je videla 12 trupel, od tega štiri v avtomobilih, in povedala, da je izstrelek naredil velik krater v tleh blizu dveh vrst vozil, ki so se zbirala ob sejmu avtomobilskih delov.


Posnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo zaskrbljujoče prizore z mrtvimi in ranjenimi, ki ležijo na cesti. Na fotografijah je viden vsaj en krater, dobro pa so vidne tudi poškodbe avtomobilov. Vozila so bila polna stvari potnikov, odej in kovčkov. Telo osebe se je nagnilo z voznikovega na sovoznikov sedež rumenega avtomobila, njegova leva roka pa je še vedno držala volan.



Gorite v peklu, prekleti 'rašisti'

"Sovražnik je napadel kolono civilistov v predmestju. Ljudje so bili v koloni, ki naj bi se odpravila proti zasedenemu ozemlju po svojce in odpeljala pomoč. Tukaj so mrtvi in ​​ranjeni, reševalne službe so na terenu," je sporočil Strijuk, nato pa še enkrat poročal o številu ubitih in ranjenih.

"Trenutno vemo za 23 mrtvih in 28 ranjenih. Vsi so civilisti, naši sodržavljani. Gorite v peklu, prekleti rašisti," je sporočil na Telegramu, poroča hrvaški Index. 'Rašist' je kombinacija besed Rusi in fašisti, ki jih uporabljajo Ukrajinci.

Svetovalec Zelenskega: Izstrelili so 16 raket S-300, štiri zadele konvoj

Kiril Timošenko, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je na Telegramu objavil več podrobnosti o masakru: "Teror se nadaljuje, poboji se nadaljujejo. Izstrelili so 16 raket S-300. Štiri so padle blizu sejma avtomobilskih delov, kjer se je zbiral konvoj," je zapisal.

Župan Melitopolja: Ljudje gredo vsak dan iz Zaporožja po svoje sorodnike in dostavljajo pomoč

"Ljudje vsak dan zapuščajo Zaporožje, da bi pomagali svojim sorodnikom na okupiranem ozemlju in jim dostavljali zdravila, nato pa se vračajo," je na Telegramu objavil župan Melitopola Ivan Fedorov "Za zdaj je nemogoče prešteti število mrtvih in ranjenih," je dodal.

Rusi: Poboj v Zaporožju je zakrivila Ukrajina, obstreljevali so naše civiliste

Vodja separatistov Vladimir Rogov, sicer predsednik gibanja "Skupaj smo z Rusijo", je potrdil, da je bilo v napadu v Zaporožju ubitih 23 civilistov. Pove tudi, da je po njihovem štetju 34 ranjenih. Zatrdil je, da je masaker zagrešila ukrajinska vojska in navaja, da so bili mrtvi ranjeni kozaški civilisti, ki so želeli prestopiti z ukrajinskega ozemlja na ozemlje pod nadzorom ruskih sil.

Biden: ZDA ne bodo nikoli priznale ruskih poskusov aneksije

ZDA ne bodo "nikoli, nikoli, nikoli" priznale poskusa Rusije za priključitev ozemlja v Ukrajini, je dejal ameriški predsednik Joe Biden pred govorom Vladimirja Putina danes, v petek, ko naj bi napovedal priključitev štirih ukrajinskih regij Rusijii.

Kremelj pravi, da so Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson na nedavnih referendumih glasovali za pridružitev Rusiji, vendar sta Ukrajina in Zahod referendume razglasila za lažne. Ruski predsednik Vladimir Putin je zasedeni ukrajinski regiji Herson in Zaporožje priznal kot neodvisni državi pred njuno uradno priključitvijo.

Moskva je v zadnjih dneh v teh regijah izvedla nezakonite referendume, da bi upravičila njihovo priključitev, in trdi, da sta obe z veliko večino glasovali za pridružitev Rusiji.