Veliko vprašanj

Putin prvič spregovoril o kaotični mobilizaciji in priznal ...

S.R.
29. 9. 2022, 20.59
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 21.03
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prvič javno komentiral zmedo in kaos v zvezi z »delno« mobilizacijo, ki jo je z odlokom odredil pred tednom dni.

Profimedia
Vladimir Putin

Putin, ki podobno kot ostali odločevalci v Kremlju invazijo na Ukrajino še vedno imenuje »posebna vojaška operacija,« je danes priznal, da njegova »delna« mobilizacija ne poteka brez težav. Način, na katerega se mobilizacija izvaja, so poleg samih državljanov kritizirali tako nekateri državni uradniki kot številni Putinu močno naklonjeni medijski glasovi.

Vpoklicani so bili denimo številni državljani, ki poziva zaradi zdravstvenih težav ali drugih dejavnikov ne bi smeli prejeti. Mobilizacijo spremljajo tudi druge težave in napake, vpoklicani državljani pa so deležni le najosnovnejše opreme. Po državi so posledično izbruhnili številni protesti, ozračje pa je še posebej napeto v nekaterih republikah, v katerih večinsko prebivalstvo tvorijo etnične manjšine, kot je denimo Dagestan. Policija je doslej na protestih, ki so potekali v več kot 30 mestih, aretirala že približno 2000 ljudi, med katerimi so bili nekateri posledično deležni tudi mobilizacije, poroča tiskovna agencija Reuters. Hkrati iz države bežijo številni Rusi, ki se želijo vpoklicu izogniti.

»Med mobilizacijo se pojavlja veliko vprašanj, vse napake pa je treba popraviti in preprečiti, da bi se dogajale v prihodnje,« je danes dejal Putin, ki je nadalje pojasnil, da s tem misli na vpoklicane »očete z več otroki, osebe s kroničnimi boleznimi in tiste, ki so prestari.« Da so se med mobilizacijo zgodile nekatere napake, je že v ponedeljek priznal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da jih regionalni guvernerji in ministrstvo za obrambo že odpravljajo. Putin danes sicer ni iskal krivca, tako odgovornosti ni prevalil niti na obrambno ministrstvo, ki ga vodi njegov tesen zaveznik Sergej Šojgu, niti na regionalne organe in uradnike.