Sergej Polunin

Ruski baletnik, ki mu prsi krasi Putin, potožil, da so ga cenzurirali

R.T.
28. 9. 2022, 20.15
Posodobljeno: 28. 9. 2022, 20.17
Deli članek:

»Cenzure,« kot je dogodek označil sam, je bil deležen med plesom v čast padlim ruskim vojakom, ki ga je izvedel na turneji v Uzbekistanu. Uzbekistanske oblasti stvari vidijo drugače. Po njihovih navedbah se priznani ruski baletnik Sergej Polunin ni držal dogovorjenega programa.

Profimedia
Sergej Polunin

Kot je na Instagramu pojasnil sam Polunin, se je na odru znašel v uniformi ruske vojske, balet pa je odplesal na pesem, ki je posvečena padlim ruskim vojakom in v besedilu katere se nahajajo vrstice, kot je: »Dvignili se bomo, dokler je Bog z nami in je resnica na naši strani.« Pesem je bila sicer izdana 23. februarja, dan pred začetkom invazije na Ukrajino. Baletnik, ki mu prsni koš krasi tetovaža v podobi ruskega predsednika Vladimirja Putina, je po predstavi potožil, da je bil nato deležen graje uzbekistanske fundacije za kulturo in umetnost ter da bi ga morali diplomati zaščititi. »Ne smemo popustiti, ne smemo jim dovoliti, da to počnejo ruskim umetnikom in ruski kulturi.«

Uzbekistanski časnik Gazeta.uz na drugi strani navaja odziv predstavnikov fundacije, ki trdijo, da so ga zgolj opozorili, naj se drži programa, in da je vse skupaj potekalo v vljudnem tonu. Polunin bi moral po njihovih navedbah plesati ob povsem drugi glasbeni spremljavi.

Kot je znano, Uzbekistan in Kazahstan kljub tesnimi vezmi z Rusijo ruske »posebne vojaške operacije« v Ukrajini ne podpirata. V obe državi je v zadnjem tednu zbežalo več tisoč ruskih državljanov, ki bežijo pred vpoklicom v vojsko.