Išče zaveznike

Orban ponovil, da sankcije najbolj škodijo državljanom EU

R.T.
26. 9. 2022, 17.02
Posodobljeno: 26. 9. 2022, 18.21
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban je znotraj EU ostal osamljen glede pogleda na vojno v Ukrajini. Kritičen je zlasti do sankcij zoper Rusijo.

Profimedia
Viktor Orban je Madžare opozoril, da se moraj biti pripravljeni na posledice dolgotrajne vojne v Ukrajini.
Madžarska je izvzeta iz delnega embarga EU na rusko nafto in zavrača pozive k drugim sankcijam proti ruski energetski industriji, tudi posrednim na področjih kot so gradbeništvo, inženiring ali informacijska tehnologija.

Orban je bil že pred rusko invazijo na Ukrajino v zelo prijateljskih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Tudi po napadu je ostal v navezi s Kremljem in se ni odrekel cenejšemu ruskemu plinu. Vseskozi vztraja, da so sankcije zoper Rusijo napačen pristop in to je ponovil tudi danes, ko je govoril v madžarskem parlamentu.

Poudaril je, da so sankcije zoper Rusijo največjo škodo povzročile evropskemu gospodarstvu. »Zagotovo lahko rečemo, da so Evropejci na slabšem, medtem ko Rusija ni padla na kolena…Evropa je samo sebe ustrelila v nogo,« je dejal Orban, ki je madžarske državljane opozoril na težko zimo in recesijo v naslednjem letu.

Orban, ki je na oblasti že od leta 2010, pred tem pa je bil premier štiri leta od 1998 do 2002, sprašuje Bruselj, kako dolgo bo vztrajal pri sankcijah, želi pa si, da bi se EU o sankcijah pogovorila z ZDA, ki imajo trenutno največ koristi od šibke Evrope.

Brez sankcij bi evropsko gospodarstvo oživelo

Meni, da bi bilo morda bolj smiselno uvesti sankcije za gospodarske sektorje, v katerih "smo močnejši od države, za katero veljajo te sankcije" in pri tem poudaril, da "smo mi pritlikavci, Rusija pa velikanka", ko gre za energetski sektor. "Če bi bile sankcije odpravljene, bi se inflacija zmanjšala za polovico. Brez sankcij bi evropsko gospodarstvo oživelo in bi se lahko izognili recesiji," je še dodal.

Doma bo Orban prilagodil energetsko strategijo. Med drugim bodo podaljšali obratovanje jedrske elektrarne Paks. Če pa se bo uresničila grožnja Bruslja, da Madžarska zaradi kršitev vladavine prava ne bo prejela 7,5 milijard kohezijskih sredstev, se bodo obrnili drugam, k »drugim mednarodnim partnerjem«. Kateri so bili mišljeni, ni povedal.