Spet vznemirjal

Lavrov Zahod obtožil rusofobije, za EU pa dejal, da postaja "avtoritarna in diktatorska entiteta"

P.K./STA
25. 9. 2022, 09.20
Posodobljeno: 25. 9. 2022, 13.52
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sobotnem nastopu na splošnem zasedanju Generalne skupščine ZN kritiziral Zahod in dejal, da želijo ZDA z zaveznicami uničiti Rusijo. Referendume o priključitvi Rusiji, ki potekajo na okupiranih ozemljih v Ukrajini, je branil, češ da Rusi tam živijo že stoletja.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Uradna rusofobija na Zahodu je neverjetna, celo groteskna, je dejal Lavrov. "Ne le, da jih ni sram razlagati, da želijo vojaško poraziti našo državo, razlagajo celo, da bodo uničili in zlomili Rusijo," je dejal. Zatrdil je, da skušajo ZDA ves svet spremeniti v svoje dvorišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podpira referendume

Glede referendumov na zasedenih ozemljih v Ukrajini, ki so se začeli v petek in bodo trajali do torka, je Lavrov dejal, da ljudje zase želijo ozemlje, kjer so njihovi predniki živeli že stoletja. Dejal je, da bo Rusija spoštovala njihovo voljo, medtem ko je Zahod jezen.

Na novinarski konferenci po nastopu je Lavrov še dejal, da EU postaja "avtoritarna, diktatorska entiteta". V odgovoru na novinarsko vprašanje o ruski uporabi jedrskega orožja je bil Lavrov precej ohlapen. "Imamo doktrino jedrske varnosti, ki je javen dokument. V njem so navedeni primeri, ko se jedrsko orožje lahko uporabi," je dejal.