Mesar iz Mauriopola

Putin najvišjega generala za logistiko zamenjal z edinim, ki je nižji od njega

J.V./STA
24. 9. 2022, 16.17
Posodobljeno: 24. 9. 2022, 21.34
Deli članek:

Nedavni uspehi ukrajinske vojske so razkrili pomembne logistične pomanjkljivosti ruskih sil. Predsednik Putin v boj medtem pošilja "bataljone alkoholikov". Zaostril je tudi kazni za deserterje: obeta se jim do 10 let zapora.

Twitter
Mizincev, Šojgu in Putin, veliki mali arhitekti vojne v Ukrajini.

Ruske oblasti so danes odredile zamenjavo svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko, le nekaj dni po napovedi delne mobilizacije in tudi v luči uspehov ukrajinske vojske na bojišču.

"General Dmitrij Bulgakov je bil razrešen s položaja namestnika ministra za obrambo, nadomestil pa ga bo generalpolkovnik Mihail Mizincev," je na Telegramu sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Nekateri se šalijo, da je Mizincev edini ruski general, ki je manjši od predsednika Vladimirja Putina, pridobil pa si je tudi ne prav laskavi vzevek "Mesar iz Mauriopola".

Invazija in tudi nedavni uspehi ukrajinske vojske so razkrili pomembne logistične pomanjkljivosti ruskih sil. Mnogi analitiki menijo, da je ravno logistika najšibkejši člen ruske vojske, ki ji povzroča težave že od samega začetka ofenzive. 

Delna mobilizacija pa je sedaj še dodaten velik logistični izziv za oborožene sile. Rezerviste, ki prihajajo iz vse Rusije, bo treba vpoklicati, opremiti in usposobiti, preden bodo napoteni na bojišče. In nekateri prihajajo v res nezavidljivem stanju.

Ruski predsednik Putin naj bi se medtem aktivneje vključil v strateško načrtovanje vojne v Ukrajini, kar naj bi povzročilo trenja z vojaškimi poveljniki, saj naj bi jim dejal, da so vse odločitve na terenu v njegovi pristojnosti. Po navedbah časnika New York Times je Putin zavrnil umik vojske iz mesta Herson.

Putin je danes tudi podpisal zakon, s katerim je zaostril kazni za prostovoljno predajo in zavračanje odhoda v boj, potem ko je v sredo uvedel delno mobilizacijo 300.000 rezervistov. Ruskim dezerterjem sedaj namesto pet let grozi do deset let zapora. Pa tudi zakon, s katerim olajšuje dostop do ruskega državljanstva vsem tujcem, ki se želijo pridružiti ruski vojski. 

Do zaostritev prihaja po poročilih, da so nekateri ruski vojaki v Ukrajini zavrnili boj, in poročilih o nabornikih, ki so pobegnili iz države, da bi se izognili napotitvi na fronto.