Pretresljivo

VIDEO: Oglejte si opustošenja po požarih v Kaliforniji

M.K.
23. 9. 2022, 17.54
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 18.18
Deli članek:

Gibanje Petki za prihodnost, ki ga je navdihnila švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, je objavilo pretresljiv posnetek posledic uničujočih požarov v Kaliforniji. Gibanje upa, da bo z objavo posnetka spodbudilo k nujnemu ukrepanju zaradi podnebnih sprememb.

Profimedia
Podnebne spremembe so prinesle bolj uničujoče požare.

Požarov niso prinesle podnebne spremembe. To velja tako za ameriški zahod, kjer imajo ognjeni zublji, kot tudi za druga okolja po svetu, kjer ogenj vpliva na številne ekosistemu. Podnebne spremembe pa so prinesle novo vrsto uničujočih požarov, ki za seboj puščajo prava opustošenja, poroča britanski Guardian.

V ameriški zvezni državi Kalifornija so v zadnjih šestih letih zabeležili osem največjih požarov v zgodovini ter 13 izmed 20-ih najbolj uničujočih požarov. Od leta 2016 so zabeležili tudi tri izmed petih najbolj smrtonosnih požarov.

Objava posnetka opustošenja po požarih v Kaliforniji sovpada z današnjim začetkom globalne klimatske stavke, s katero mladi zahtevajo od politikov, da se začenjajo aktivno odzivati na podnebne spremembe.