Prisiljen intervenirati

Priletni Berlusconi meni, da je bil kolega Putin zaveden v konflikt v Ukrajini

J.V.
23. 9. 2022, 11.29
Posodobljeno: 23. 9. 2022, 12.40
Deli članek:

Po zagotovilih 85-letnika je imel ruski voditelj samo dobre namene; zamenjati vlado v Kijevu z "dostojnimi ljudmi".

Profimedia
Nekdanji trikratni italijanski premier Silvio Berlusconi.

Nekdanji italijanski premir Silvio Berlusconi je stopil v bran kolegu Vladimirju Putinu in izjavil, da je bil ruski predsednik "potisnjen" v konflikt v Ukrajini. Po zagotovilih 85-letnika je imel ruski voditelj samo dobre namene; zamenjati vlado v Kijevu z "dostojnimi ljudmi", poroča BBC.

Kot je razpredal Berlusconi na nacionalni televiziji, so narativ, da ukrajinska vlada pobija rusko govoreče prebivalstvo na vzhodu države, ustvarili mediji v Moskvi. "Rusko prebivalstvo, njegova stranka in njegovi ministri so prisilili Putina, da je izumil to posebno operacijo," je dejal. "Ruski vojaki naj bi Kijev dosegli v enem tednu, zamenjali vlado Volodomirja Zelenskega s spodobnimi ljudmi in se vrnili. Naleteli pa so na nepričakovan odpor, ki se je hranil z orožjem vseh vrst iz Zahoda," je dejal.

Profimedia
Leta 2012 sta skupaj smučala v Sočiju.

Kot je znano, je nekdanji trikratni italijanski premier dober prijatelj in dolgoletni zaveznik Putina. Aprila je Berlusconi sicer obsodil rusko invazijo in dejal, da je "globoko razočaran in užaloščen" nad Putinovim ravnanjem in izpostavil, da so pokoli civilistov v Buči in drugih krajih "pravi vojni zločini". Zdaj je očitno razmislil in si premislil.

Združenemu desnemu bloku, v katerem je tudi Berlusconijeva stranka Naprej Italija, se sicer na splošnih volitvah ta konec tedna glede na ankete obeta zmaga. Najverjetnejša nova premierka, vodja posfašistične stranke Bratje Italije Giorgia Meloni, sicer obljublja, da bo še naprej podpirala Ukrajino v vojni z Rusijo. "Vojna v Ukrajini je vrh ledene gore konflikta, katerega cilj je preoblikovati svetovni red," je dejala v začetku tega meseca.

Profimedia
Združenemu desnemu bloku se na nedeljskih volitvah obeta zmaga.