Delna ali 100 odstotna mobilizacija?

Prvi dan mobilizacije v Rusiji: pretresljivi posnetki joka mater in žena, mobilizirani tudi starejši in zaporniki

E. J.
23. 9. 2022, 10.30
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 22.26
Deli članek:

Ruski moški, ki izpolnjujejo pogoje za naborništvo, so pozive za mobilizacijo prejemali tudi opolnoči. Učitelji so prisiljeni deliti vabila za naborništvo. Moški so imeli eno uro časa, da spakirajo svoje stvari in se javijo v nabornih centrih. Ženske so jokale, ko so svoje može in sinove pošiljale v boj v Ukrajino, piše The Guardian.

Profimedia
Kljub zagotovilom, da bo Rusija rekrutirala moške, ki so pred kratkim služili vojsko in imajo bojne izkušnje, so aktivisti opozorili na številne primere moških, starih 50 in več let, ki so prejeli pozive k mobilizaciji. Pozive prejemajo tudi študentje in zaporniki, poročajo iz Rusije.

Prvi dan prve ruske mobilizacije po drugi svetovni vojni je povzročil prepire v vojaških centrih, pojavila so se prva znamenja protesta in zdi se, da bi Rusija lahko rekrutirala veliko več kot 300.000 novih nabornikov.

"Ne gre za delno mobilizacijo, ampak za 100-odstotno"

Neka ženska iz majhne vasi v regiji Zakamensky v Burjatiji v vzhodni Sibiriji je povedala, da je prvič začutila, da je nekaj narobe, ko so okoli polnoči psi začeli lajati.

V vasi s 450 prebivalci je vaški poglavar hodil od hiše do hiše in poskušal razdeliti več kot 20 pozivov za služenje vojaškega roka. Ko so se moški zbrali pred odhodom, so po njenih besedah ​​nekateri pili vodko, drugi pa se objemali in si govorili, naj se pazijo. Ženske so jokale in se križale pred majhnim minibusom, ki je odpeljal moške.

"Ne gre za delno mobilizacijo, to je 100-odstotno mobilizacija," je dejala Aleksandra Garmažapova, predsednica fundacije Free Buryatia, aktivistične skupine, ki je poročala o mobilizaciji v regiji. Dan pred tem je dejala, da so ona in njeni kolegi prejeli več kot 3000 poročil o mobilizacijskih pozivih, dostavljenih Burjatiji v manj kot 24 urah po tem, ko je Vladimir Putin napovedal začetek delne mobilizacije.

Kljub zagotovilom, da bo Rusija rekrutirala moške, ki so pred kratkim služili vojsko in imajo bojne izkušnje, so aktivisti opozorili na številne primere moških, starih 50 in več let, ki so prejeli pozive k mobilizaciji. Ena ženska je povedala, da je njen 52-letni bratranec prejel klic tik preden je Putin razglasil mobilizacijo.

"Imaš pet otrok? Ok, to je tvoja odločitev"

Janina Nimayeva, novinarka iz Ulan-Udeja v Burjatiji, se je pritožila, da je njen 38-letni mož prejel poziv za mobilizacijo, čeprav nikoli ni služil v vojski.

"Ali nimaš pet otrok? so ga vprašali. Moj mož se je zasmejal in rekel: 'Ja, pet otrok.' No, no, počakaj na svoj osnutek," je pogovor med možem in agentoma pripovedovala Nimajeva. "Razumem, da imamo kvoto. Naša republika mora zbrati 4000 vojakov," je v videu, naslovljenem na regionalnega guvernerja, dejala Nimajeva. "Vendar je treba upoštevati nekatere parametre in načela te delne mobilizacije."

Med televizijskim intervjujem v sredo je ruski obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da bo Rusija ciljala na 300.000 nabornikov, večinoma tistih z nedavnimi vojaškimi izkušnjami. Toda dejansko število v ukazu, ki ga je podpisal Putin, je skrivnost.

Nekateri menijo, da bi jih lahko bilo veliko več. Neodvisni ruski časopis Novaya Gazeta Europe je poročal, da je vir v predsedniški administraciji povedal, da želi Rusija v vojsko zaposliti več kot milijon ljudi. Tega poročila drugi mediji niso potrdili.

Rekrutirajo moške iz republik z etničnimi manjšinami

Posnetki in pričevanja iz celotne Rusije kažejo, da so novačili veliko število moških tudi v majhnih mestih.

Povabila je prejelo veliko število moških iz ruskih republik etničnih manjšin, kar je povečalo občutek, da se država nesorazmerno zanaša na etnične manjšine, da bi zagotovila dovolj vojakov za vojno v Ukrajini. Ta območja so od začetka vojne utrpela nesorazmerno veliko smrtnih žrtev.

V Nerjungriju, drugem največjem mestu v Sahi, znanem tudi kot Jakutija, se je pojavil videoposnetek, ki prikazuje na desetine moških, zbranih na nogometnem stadionu Gornjak, naloženih na avtobuse, ki se odpravljajo v naborne centre, pa tudi njihove družinske člane, ki jokajo. Veliko moških je v 30. in 40. letih.

"Povabili so že delavce iz Kolmarja in Mechela," je dejal aktivist, ki je objavil video. Kolmara in Mechela sta dve veliki rudarski podjetji, ki delujeta v regiji. "Vso noč so delili pozive za mobilizacijo," je povedal aktivist.

V Dagestanu se je pojavil video posnetek ljudi, ki se prepirajo z uslužbenko, ki se zavzema za mobilizacijo. Povedala je, da se njen sin od februarja bori v Ukrajini. "Borite se za prihodnost svojih otrok," je vpričo ljudi pred občinsko stavbo vzklikala žena. "Sploh nimamo sedanjosti, o kakšni prihodnosti govorite?" ji je odgovoril moški, poroča hrvaški Index.

Vabila so prejeli tudi zaporniki

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je potrdil, da policija zapornikom deli pozive k mobilizaciji. "To ni kršitev zakona," je dejal.
En videoposnetek prikazuje več kot 100 potencialnih nabornikov, postrojenih za letalom An-12 na letališču Hurba v pokrajini Habarovsk na daljnem vzhodu.

Aktivisti iz Burjatije pravijo, da ne razumejo, zakaj lokalni uradniki tako agresivno novačijo in zakaj se obvestila o mobilizaciji delijo študentom na lokalnih univerzah med poukom.

Ena od teorij pravi, da je lokalni guverner želel izpolniti svoje kvote "kot šolar pred učiteljem Putinom", drugi pa menijo, da se to počne, da bi "kaznovali Burjatijo", še poroča hrvaški Index.