KRIZA S PLINOM

V Angliji spet dovoljen sporni fracking

M. T. V./STA
22. 9. 2022, 12.24
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 12.29
Deli članek:

Da bi zagotovili energetsko varnost države, je britanska vlada z današnjim dnem v Angliji odpravila prepoved pridobivanja plina s sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja, znanega pod izrazom fracking. Napovedali so nov krog izdajanj dovoljenj za črpanje nafte in plina.

Pixabay
V Veliki Britaniji bodo zopet pridobivali plin s frackingom.

Britanska premierka Liz Truss je odpravo prepovedi frackinga napovedala kmalu po nastopu mandata, in sicer v okviru obsežnega energetskega svežnja za odpravo posledic napada ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino. "V luči Putinove nezakonite invazije na Ukrajino in uporabe energije kot orožja je krepitev naše energetske varnosti absolutna prednostna naloga," je pojasnil minister za podjetništvo in energetiko Jacob Rees-Mogg. Ob tem je tako kot Trussova zagotovil, da bo Velika Britanija do leta 2040 postala neto izvoznica energije. Na ministrstvu so ob tem napovedali, da bo prihodnji mesec nov krog izdajanj dovoljenj za črpanje nafte in plina, v katerem je predvidena izdaja 100 novih dovoljenj.

Britanska vlada je zaradi nevarnosti sprožanja potresnih aktivnosti 2. novembra 2019 prepovedala fracking. Povod za prepoved je bila znanstvena študija, ki je dokazala povezave med frackingom in potresnimi sunki. Hidravlično lomljenje oziroma fracking je proces, v katerem mešanico vode, kemikalij in peska vbrizgajo v podzemne plasti kamnin. To povzroči lomljenje teh plasti, kar na površje sprosti zemeljski plin, ujet v kamnini.

Nasprotniki te tehnike izpostavljajo nevarnosti za zdravje in okolje: med drugim možnost onesnaženja podtalnice, seizmično aktivnost, ki jo povzroča fracking, vprašanje odpadnih voda ter tekmo z okolju prijaznejšimi obnovljivimi viri energije, kot sta vetrna in sončna. Prav tako mnoge strokovnjake skrbi vpliv tega postopka na segrevanje ozračja.

Britansko ministrstvo za podjetništvo in energetiko je ob tem pojasnilo, da bodo morali razvijalci pred začetkom obratovanja pridobiti ustrezne licence, dovoljenja in soglasja, še navaja AFP.