Smo na pragu 3. svetovne vojne?

’Jasnovidec’ Vučić: Bližamo se velikemu vojnemu spopadu, kakršnega nismo imeli od druge svetovne vojne

E. J.
21. 9. 2022, 11.47
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.38
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na včerajšnjem 77. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku napovedal zelo črno prihodnost.

profimedia
Vučić svari, da bi lahko že v mesecu ali dveh prišli do velikega spopada - svetovnega konflikta.

»Predvidevam, da se iz faze specialne vojaške operacije bližamo velikemu vojnemu spopadu in zdaj je vprašanje, kje so meje in ali bomo čez nekaj časa, morda že v mesecu ali dveh, prišli do velikega spopada, svetovnega konflikta, kakršnega nismo imeli od druge svetovne vojne,« je dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić včeraj v New Yorku, kjer poteka 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, poroča portal Nova.

»Za vse nas, ki smo majhni in bi radi bili varni, za nas ni lepih in lahkih novic. Pričakujem, da bo vse, kar bomo videli v prihodnjem obdobju, le zaplet odnosov med Zahodom in Rusijo, pa tudi med Zahodom in Kitajsko,« je dodal srbski predsednik.

Vučić je še izjavil, da je dejstvo, da Združeni narodi (ZN) danes "igrajo šibkejšo vlogo v svetu" in da so velike sile "vse vzele nase". "Danes je tukaj največje srečanje, ne pomnim, da bi bilo toliko voditeljev držav, kar pomeni, da ljudje iščejo nek izhod in neko upanje," je dejal srbski predsednik.

Še bolj pesimističen kot Guterres

Med udeležbo se je Vučić skliceval tudi na nagovor generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa na današnji razpravi, ki je dejal, da so napovedi "črne". Srbski predsednik je izjavil, da se "boji, da so realne napovedi še bolj črne".

"Mislim, da morajo biti realne napovedi še bolj črne in govoril je o več krizah - od Afriškega roga do Afganistana, omenil je najtežjo v Ukrajini, a situacija je še težja," je dejal Vučić.