Nova AK-12

Rusi prilagodili legendarno kalašnikovko, ta bo streljala še hitreje

S.R.
21. 9. 2022, 10.37
Deli članek:

Hitrost streljanja naj bi bila višja, vojaki pa naj bi imeli več kontrole nad samo puško.

Profimedia
Jurišna puška AK-12.

Po vsem svetu poznana jurišna puška AK-47 je od svoje prve izvedbe doživela že mnogo nadgradenj in preobrazb. Zadnja različica AK-12, že peta generacija pušk kalašnikov, ki jo je ruska vojska začela uporabljati leta 2018, je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti zdaj dočakala nekatere prilagoditve. AK-12 se od znamenite AK-47 med drugim razlikuje v kalibru (5,45 milimetra) in se ponaša z večjo natančnostjo.

»V najkrajšem možnem času smo izbrali tehnične rešitve, izdelali prototip in ga predstavili predstavnikom ruskega ministrstva za obrambo,« je danes za Ria Novosti pojasnil predsednik koncerna Kalashnikov Alan Lušnikov. Pri novi različici AK-12 so po njegovih navedbah onemogočili dvostrelni rafal in olajšali preklapljanje med načini izstreljevanja nabojev. Hkrati so kopitu dodali prilagodljiv naslon za lice, hitrost streljanja pa je višja. Lušnikov sicer ni pojasnil, kdaj bo nova različica kalašnikovke na voljo za uporabo v vojski, saj je v tem trenutku še v fazi izdelave projektne dokumentacije.

Združene države so zoper koncern Kalashnikov že leta 2014, ko je Rusija okupirala in si nato tudi priključila Krimski polotok, uvedle sankcije. Letos so sankcije zoper družbo uvedli tudi v Evropski uniji.