Ognjeni protest

Iz nasprotovanja državnemu pogrebu se je polil z gorivom in zažgal

J.V./STA
21. 9. 2022, 10.15
Posodobljeno: 21. 9. 2022, 10.48
Deli članek:

Blizu urada japonskega premierja v Tokiu se je danes starejši moški zažgal v znak protesta proti državnemu pogrebu za v atentatu ubitega bivšega premierja Shinza Abeja.

Twitter
Na kraju incidenta so ostali samo še požgana trava in grmovje, v bližini pa policija in predstavniki medijev.

Tiskovni predstavnik vlade Hirokazu Matsuno je pojasnil, da so moškega, starega okoli 70 let, odpeljali v bolnišnico in da podrobnosti preučuje policija, na dodatna vprašanja novinarjev pa ni želel odgovarjati. Lokalni mediji so poročali, da je moški pri zavesti, policistom pa naj bi povedal, da nasprotuje državnemu pogrebu Shinza Abeja, zato se je polil z gorivom in zažgal. V incidentu je bil poškodovan tudi policist, ki ga je skušal pogasiti.  

Nekdanjega japonskega premierja z najdaljšim stažem je med volilno kampanjo v atentatu 8. julija ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice. Državni pogreb bo 27. septembra.

YouTube
Reševalci poskušajo pomagati ustreljenemu Abeju. Desno zgoraj so varnostniki obvladali napadalca.

Državni pogrebi so na Japonskem redki, zato je odločitev vlade za njegovo pripravo sporna. Najnovejše ankete kažejo, da mu nasprotuje več kot polovica javnosti. Za pogreb naj bi iz proračuna namenili 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov).

Reuters
Iz proračuna financiran državni pogreb v njegovo čast pa bo 27. septembra.