'nova, sodobna monarhija'

Krajše, manjše, cenejše – novi kralj načrtuje svoje kronanje za junij, imenuje se 'Operacija Zlata Orbita'

E. J.
21. 9. 2022, 10.50
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.37
Deli članek:

Novi kralj Karel III. si želi manj razkošno kronanje prihodnjo pomlad, ki bi odražalo njegovo novo podobo monarhije. Kakšni so načrti za kronanje, kakšno je bilo kronanje njegove matere in kateri kralj je bil nazadnje kronan v taki starosti, kot bo kralj Karel III.?

profimedia
Novi kralj bo naslednje leto, ko bo okronan pri 74 letih, postal najstarejši član kraljeve družine, ki bo okronan za monarha.

Kot piše Daily Mail, naj bi se Karel III. menda odločil, da bo kronanje potekalo ob 70. obletnici kronanja njegove matere, pokojne kraljice Elizabete II., 2. junija prihodnje leto.

Načrt za kronanje kralja Karla III. Nosi ime ’Operacija zlata orbita’ in je že v teku,  pričakuje pa se, da jo bo kralj izkoristil kot priložnost, da odtisne svoj pečat monarhiji. Viri so tako razkrili, da pričakujejo, da bo slovesnost ’krajša, manjša in cenejša’ od tiste, na kateri je bila njegova mati okronana za kraljico leta 1953. Tako bi lahko novi kralj javnosti in svetu pokazal, kako bo njegova 'manj razkošna monarhija' delovala v prihodnje, in da bo upošteval krizo življenjskih stroškov, ki pesti vso državo.

Profimedia
Tu je bil še princ Charles, ko je bral kraljičin govor v lordski zbornici med državnim odprtjem parlamenta maja letos. Novi monarh naj bi bil okronan naslednje leto, po smrti svoje matere, ki je preminila 8. septembra.

Čeprav naj bi tradicionalni vidiki slovesnosti ostali nespremenjeni, se domneva, da bo kralj poskušal proslaviti in ’zaščititi raznolikost’ Združenega kraljestva tako, da bo povabil pripadnike različnih ver, vključno s kristjani, muslimani, Judi, hindujci in budisti.

Najprej poteka obdobje zasebnega kraljevega žalovanja

Novi monarh, ki je zadnjih 12 dni vodil Britance v objokovanju smrti kraljice Elizabete II., zdaj vstopa v obdobje kraljevega žalovanja. Kralj in njegova družina so tako danes odleteli v Balmoral, kjer bodo preživeli obdobje zasebnega kraljevega žalovanja po smrti kraljice Elizabete II, ki je umrla 8. septembra. Časnik The Sun navaja, da bo to žalovanje potekalo do prihodnjega ponedeljka, nato pa naj bi se začele intenzivne priprav ena kronanje - čeprav naj bi se le te začele že v začetku meseca, takoj po kraljičini smrti, še piše časnik.

profimedia
Kralj Karel III. naj bi želel poenostavljeno slovesnost kronanja naslednje leto, ki bo javnosti predstavila njegovo novo podobo monarhije.

Od kraljičine smrti se je Charles v vlogi novega kralja Karla III. udeležil številnih kraljevih dogodkov, obiskal je vse štiri države Združenega kraljestva, gostil svetovne voditelje v Buckinghamski palači in vodil svojo družino med ponedeljkovimi pogrebnimi dogodki.

profimedia
Kralj Karel III. naj bi se odločil, da bo njegovo kronanje 2. junija, 70 let od dneva, ko je bila okronana njegova mati. Na sliki je zlata kočija - Gold State Coach, ki pelje kraljico Elizabeto II., tik po njenem kronanju.

Manj razkošno kronanje in krajši čakalni čas od njenega veličanstva

Medtem ko je moralo njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta II. na lastno inavguracijo leta 1953 čakati 16 mesecev, se pričakuje, da bo  inaviguracija Karla III. potekala v veliko krajšem časovnem okviru.

Čakalna doba pa ne bo edina razlika, saj bo kralj zahteval cenejšo in precej manjšo kronanje v Westminstrski opatiji od tiste, ki jo je imela njegova mati.

profimedia
Kronanje pokojne kraljice leta 1953 je bila razkošna slovesnost. Domneva se, da bi današnja organizacija enakega kronanja stala približno 45 milijonov funtov. Novi kralj naj bi bil naklonjen kronanju manjšega obsega in stroškov.

Kronanje Elizabete je potekalo prav tako v juniju, leta 1953 in je bilo zelo razkošno. Kot piše Daily Mail, je bilo to razkošje takrat prepotrebna spodbuda za narod, ki je bil ’lačen razkošja’ zaradi dolge in izčrpljujoče vojne. Takrat naj bi kronanje stalo 1,57 milijona funtov, kar je danes približno 45 milijonov funtov.

profimedia
To bo prvo kronanje po 70 letih po kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953 na razkošni slovesnosti v Westminstrski opatiji.

Toda kraljevo kronanje, ki bo dalo ton vladavini novega kralja Karla III. naj bi bilo veliko cenejše zaradi krize življenjskih stroškov, ki je zajela državo – to je poteza novega kralja, ki jo bodo državljani Združenega kraljestva zagotovo dobro pozdravili. Časnik Mirror tako navaja izjavo kraljevega vira, da bodo pri načrtovanju kronanja upoštevali stanje gospodarstva Združenega kraljestva. "Kralj se zelo zaveda boja, ki ga dnevno bijejo sodobni Britanci, zato bo poskrbel, da se bodo njegove želje uresničile. Čeprav mora njegova slovesnost kronanja ostati pravilna in zvesta dolgoletnim tradicijam preteklosti, pa mora biti tudi kralj predstavnik monarhije v sodobnem svetu," je dejal vir. "Kralj je bil dolgo zagovornik poenostavljene ali zmanjšane monarhije in takšno kronanje, kot ga načrtuje, bi zagotovo lahko rekli, da ustreza njegovi viziji. Govoril je že o svoji želji, da bi nadaljeval materino dediščino in to vključuje nadaljevanje prepoznavanja tega, kar ljudje doživljajo iz dneva v dan." Časnik je dodal, da je na srečanju z verskimi voditelji prejšnji teden novi monarh in vodja anglikanske cerkve dejal, da čuti "dolžnost zaščititi raznolikost naše države".

Dan kronanja je državni praznik

Sama slovesnost bi lahko potekala ob 70. obletnici kronanja kraljice Elizabete II., torej 2. junija naslednje leto, čeprav datum še ni fiksno določen. Datum slovesnosti, kateri koli že bo, pa je določen za državni praznik.

Poletno kronanje bi lahko veljalo za idealno izbiro, glede na to, da bodo člani kraljeve družine med velikonočnimi prazniki na turneji.

profimedia
Kralj naj bi bil ob kronanju star 74 let, njegova žena Camilla pa bo do slovesnosti prihodnje leto stara skoraj 76 let.

Kronanje je sicer slovesen in sveti ritual, kjer je novi kralj (ali kraljica) maziljen in priseže pred Bogom in svojo državo. Tako kot njegova mati bo tudi Karel III. okronan s krono svetega Edvarda, ki je okrašena z kronskimi dragulji. Medtem pa Mail on Sunday piše, da slovesnost ne bo tako dolga kot je bila kraljičina, saj "morate upoštevati Charlesovo starost". Naslednje leto bo Charles star 74 let, njegova soproga Camilla pa blizu 76. S tem bo daleč najstarejša kraljeva oseba, ki je kdaj bila okronana za monarha.

Prejšnji najstarejši je bil Viljem IV., ki je bil leta 1830 okronan pri 64 letih - vladal je sedem let.