Iskalna akcijo na Bavarskem

24-letnik zdrsnil na 2500 metrih, reševanje otežujeta sneg in megla

R.T.
20. 9. 2022, 17.28
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 17.45
Deli članek:

Nenaden prihod zime v Berchtesgadenske Alpe na Bavarskem je v soboto presenetil 24-letnega študenta, ki se prebijal proti vrhu 2605 metrov visokega Hochkalterja.

Bergwacht Ramsau
V izjemno zahtevnih pogojih tvegajo tudi gorski reševalci.

24-letni alpinist iz Spodnje Saške, ki je bil za plezanje dobro opremljen in pripravljen, je zdrsnil na višini okoli 2500 metrov. Poklical je reševalce in jim povedal, da se je potolkel po glavi, poškodovane pa da ima tudi roke. Gorski reševalci so v takoj pripravili vse potrebno za reševalno akcijo. V poznih popoldanskih urah, ko so bili že v hribovju, je iskalo akcijo otežil snežni vihar. Ob 21.30 so izgubili telefonski stik s študentom, zaradi teme, sneženja in vetra pa so morali iskanje prekiniti.

Zadnje in najboljše upanje za najdbo 24-letnika je helikopterski detektor (RECCO SAR), ki je nameščen na spodnjem delu helikopterja. Naprava med letom kot radar preiskuje teren v radiju 100 do 200 metrov in lahko zazna čip mobilnega telefona. Na ta način bi reševalci močno zožili območje iskanja.

Napravo so poskušali uporabiti v ponedeljek popoldan in zvečer, a jim megla in oblaki to nista omogočala. Da bi lahko z detektorjem prečesali teren, bi moralo biti jasno vreme, zato so teren pregledovati le s pomočjo daljnogledov. So pa bili v steni gorski reševalci, ki so se morali pred tem prebijati skozi dvometrske nanose novozapadlega snega.

Na območju Hochalterje je bilo tudi danes neugodno vreme za iskanje, upajo pa, da bodo lahko v sredo poleteli s helikopterjem in v zrak spustili tudi drone. Možnost za preživetje mladeniča je sicer iz ure v uro manjša.