Sodba ESČP

Nov udarec za starša male Maddie

S.R.
20. 9. 2022, 13.23
Posodobljeno: 20. 9. 2022, 13.30
Deli članek:

Starša zdaj že 15 let pogrešane in domnevno umorjene britanske deklice Madeleine McCann sta izgubila tožbo na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP).

Profimedia
Gerry in Kate McCann

Gerry in Kate McCann sta se na Evropsko sodišče za človekove pravice obrnila po tem, ko sta na portugalskem sodišču izgubila tožbo zoper nekdanjega policista Goncala Amarala, ki sta ga tožila zaradi obrekovanja. Slednji je sodeloval v preiskavi primera Madeleine McCann, njune triletne hčerke, ki je leta 2007 izginila iz počitniškega apartmaja v portugalskem kraju Praia de Luz in je od takrat pogrešana. Amaral je v svoji knjigi »Resnica laži« starša deklice obtožil, da sta sama vpletena v njeno izginotje. Portugalsko sodišče je leta 2015 razsodilo v njuno korist, a je sodbo dve leti pozneje razveljavilo višje sodišče.

Starša sta v tožbi na ESČP trdila, da so jima bile na Portugalskem kršene temeljna pravica do poštenega sojenja, pravica do zasebnosti in pravica do svobode izražanja. ESČP je glede na današnjo razsodbo ugotovilo, da ju portugalski pravosodni sistem ni pustil na cedilu, da jima pravice niso bile kršene in da so bili njuni argumenti neosnovani. »Tudi če domnevamo, da je bila storjena škoda ugledu tožečih strank, se to ni zgodilo zaradi navedb avtorja knjige, temveč zaradi sumov, izraženih zoper njiju,« so po navedbah tiskovne agencije Reuters navedli v obrazložitvi sodbe.

O odmevnem primeru izginotja male Maddie je bilo zapisanega že veliko. Spomnimo, deklica je izginila iz apartmaja, v katerem je počitnikovala skupaj s starši. Začetna preiskava portugalske policije ni obrodila sadov, kriminalisti pa so imeli nekaj časa na sumu tudi starša, ki sta bila kot uradna osumljenca tudi zaslišana. Portugalska policija je pozneje preiskavo v to smer zaradi »pomanjkanja dokazov« zavrgla, starša pa oprala vsake krivde.

McCannova se že vse od usodnega dneva neutrudno borita za razjasnitev okoliščin izginotja svoje hčerke, predvsem z njuno pomočjo pa primer vsa ta leta ostaja na naslovnicah časopisov, s tem pa tudi na očeh javnosti. Po dolgih letih neznank se je leta 2020 pojavil nov osumljenec, nemški državljan Christian Brückner, obsojeni pedofil, ki zaradi drugega posilstva trenutno sedi v nemškem zaporu.