Popolna beda

FOTO in VIDEO: Orkan opustošil karibsko državo, skoraj celotno prebivalstvo brez elektrike in vode

S.R./STA
20. 9. 2022, 07.07
Deli članek:

Orkan Fiona, ki je v nedeljo besnel v Portoriku, je veliko večino prebivalstva pahnil v bedo. Ostali so brez elektrike in vode, pri čemer država še vedno okreva po orkanu Maria, ki je leta 2017 povzročil približno 3000 smrti.

Profimedia
Obsežne poplave v Portoriku.

Po navedbah guvernerja Pedra Pierluisija bo trajalo več dni, preden bodo uspeli obnoviti storitve. Orkan naj bi sicer doslej terjal dve smrtni žrtvi. Moškega je odnesla poplavljena reka, drugi pa je umrl, ko je zagorel električni generator, ki ga je polnil med obratovanjem.

Nacionalna garda je na Portoriku uspela rešiti 900 ljudi, ki so jih ujele poplavne vode. Poplave se nadaljujejo na jugu države, 1300 ljudi pa ostaja v zavetiščih. Orkan Fiona je na Portoriko prinesel 56 centimetrov dežja, ponekod še več, padavine pa se nadaljujejo. Orkan je poplavil dve letališči, veter je dvigal strehe in ruval drevesa. Po orkanu Maria na Portoriku še vedno niso uspeli popraviti okrog 3000 hiš, ki imajo strehe pokrite s ponjavami.

Orkan Fiona se je v torek pomikal čez Dominikansko republiko, kjer so zaprli pristanišča in plaže, evakuirali 800 ljudi, okrog 700 pa jih je šlo v zavetišča. V turističnem mestu Miches je bil močno poškodovan pomol, zaprta so bila štiri mednarodna letališča, več cest pa je bilo blokiranih. Predsednik države Luis Abinader je dejal, da bo trajalo več dni, preden bodo lahko ocenili vso škodo.

Orkan se je v ponedeljek zvečer premikal čez otok Grand Turk v državi Turks in Caisos s hitrostjo 15 kilometrov na uro proti severozahodu. Hitrost vetrov se je v ponedeljek pospešila na 155 kilometrov na uro.

Profimedia
Obsežne poplave v Portoriku.