Najdlje v vesolju

FOTO: Umrl veliki ruski kozmonavt, rekorder, ki ga do danes še niso prekosili

S.R.
20. 9. 2022, 06.51
Deli članek:

V 81. letu starosti je umrl Valerij Poljakov, ruski kozmonavt, ki se ponaša z rekordom najdalje trajajočega bivanja v vesolju doslej.

Profimedia
Valerij Poljakov

Vest o smrti enega od ruskih herojev, ki se ponaša s titulami, kot sta junak Sovjetske zveze in pilot-kozmonavt Sovjetske zveze, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Vzrok njegove smrti ni znan, pri Roskozmosu pa so v svoji objavi navedli, da je Poljakov s svojim delom pomagal dokazati, da lahko človeško telo prenese polete globoko v vesolje, precej dlje od Zemljine orbite.

Valerij Poljakov je med letoma 1994 in 1995 na ruski vesoljski postaji Mir, ko je ta krožila okoli Zemlje, preživel 437 zaporednih dni. Med drugim je bil del eksperimenta, v okviru katerega so proučevali, kako bi dolgo potovanje na Mars vplivalo na duševno zdravje kozmonavtov oziroma astronavtov. Po njegovem 14-mesečnem bivanju v vesolju so ugotovili, da njegove kognitivne sposobnosti niso okrnjene, poroča britanski BBC.

Profimedia
Posadka Sojuza leta 1994: Valerij Poljakov (levo), Victor Afanasijev in Jurij Usačov.

Pojakov se je leta 1942 rodil v Tuli južno od Moskve, kariero pa je začel kot zdravnik, a je pozneje prestopil v vrste kozmonavtov. V vesolje se je prvič podal leta 1988, ko je v orbiti preživel osem mesecev. Njegov 14-mesečni rekord, ki ga je postavil šest let pozneje, ko je Zemljo domnevno obkrožil več kot 7000-krat, velja še danes.

Rusi so 135-tonsko vesoljsko postajo Mir v orbito poslali leta 1986, kljub napetostim med obema državama pa so jo uporabljali tudi ameriški astronavti. Človeštvu je služila več kot 15 let, dokler je niso leta 2001 nadzorovano strmoglavili.

Profimedia
Posadka Sojuza leta 1994: Valerij Poljakov (spodaj), Jurij Usačov in Victor Afanasijev.