Podražitve

Pri sosedih je cena kruha poskočila za več kot 65 odstotkov

J.V./STA
19. 9. 2022, 14.15
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 14.35
Deli članek:

Poleg energentov v luči vojne v Ukrajini v nebo rastejo tudi cene hrane.

Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Kot ugotavljajo evropski statistiki, se je med drugim precej podražil kruh. Ta je bil avgusta letos v EU v povprečju za 18 odstotkov dražji kot avgusta lani. Podobno podražitev so zaznali v Sloveniji, kjer je bilo treba za kruh v povprečju odšteti 18,8 odstotka več kot lani.

Podražitev kruha v avgustu statistiki pripisujejo ruski invaziji na Ukrajino, saj sta bili Rusija in Ukrajina med največjimi svetovnimi izvoznicami žita, pšenice, koruze, oljnic (zlasti sončnic) in gnojil.

Cene kruha so se v primerjavi z avgustom 2021 v državah članicah sicer gibale precej različno. Daleč največjo podražitev so statistiki zaznali na Madžarskem, kjer je bil kruh avgusta v povprečju dražji za 65,5 odstotkov. Sledili sta Litva, kjer se je kruh v primerjavi z lanskim avgustom podražil za 33,3 odstotka, ter Estonija in Slovaška, kjer se je kruh v povprečju podražil za 32,2 odstotka.

V primerjavi z lanskim avgustom se je kruh v Sloveniji v povprečju podražil za 18,8 odstotka, kar državo uvršča tik na povprečje EU. Na drugi strani so najmanjšo povprečno rast cen kruha zabeležili v Franciji, kjer se je cena dvignila za osem odstotkov. Sledili sta Nizozemska in Luksemburg (po +10 odstotkov).