Dragocen plen

FOTO in VIDEO: Ukrajinska vojska zaplenila najsodobnejši tank, ki ga premorejo ruske sile

R.T.
19. 9. 2022, 11.38
Posodobljeno: 19. 9. 2022, 12.41
Deli članek:

Ukrajinska vojska je v protiofenzivi na območju regije Harkov zasegla ruski tank Т-90М »Proryv.«

Twitter/Defense of Ukraine
Ruski tank T-90M, ki so ga zasegle ukrajinske sile.

Ukrajinske sile so bogatejše za eno najsodobnejših orožij ruske vojske. Tank Т-90М, ki so ga ruske sile zapustile med ukrajinsko protiofenzivo, bo bržkone prej kot na bojišče romal v ukrajinske tovarne, kjer bodo podrobno proučili vso najnovejšo tehnologijo, ki jo premorejo ruski tanki. Kot je razvidno s posnetka, ki ga je prvi objavil nek ukrajinski tankist, je bil zapuščen tank povsem nepoškodovan.

Približno 4,5 milijona evrov vreden tank je opremljen z najnovejšo bojno opremo. Zanimiv je predvsem njegov eksplozivni reakcijski oklep, ponaša pa se tudi s sistemom dimne zavese, ki se sproži, ko senzorji zaznajo, da je bil proti tanku izstreljen projektil. Tako imenovana kamuflaža Nakidka, prevleka, ki povečuje radarski odboj, naj bi mu zagotavljala, da ga radarji na terenu prepoznajo precej težje kot preostala oklepna vozila in tanke. Krasita jih tudi povsem nov top in močnejši motor.

Ukrajinski vojski je enega teh tankov v regiji Harkov uspelo uničiti že maja, a so se zdaj dokopali do nepoškodovanega primerka. Ruska vojska jih je začela uporabljati šele leta 2020. Gre za najsodobnejši tank, ki ga ruska vojska uporablja v vojni v Ukrajini. Ponašajo se sicer še z nekaterimi sodobnejšimi primerki, tanki nove generacije, kot je denimo T-14 Armata, a so ti zaenkrat namenjeni le napenjanju mišic na vojaških paradah.