Uteho iščejo na sodišču

Znašli so se v objemu satanizma in pedofilije, a njihova črna preteklost je laž

S.R.
18. 9. 2022, 15.41
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 15.55
Deli članek:

Oblasti v nizozemskem kraju Bodegraven-Reeuwijk so se odločile, da se z ameriškim velikanom Twitter spopadejo na sodišču.

Profimedia
Lokalno pokopališče pred teoretiki zarote varuje celo varnostna služba.

Razlog za tožbo je teorija zarote, ki kroži po družabnem omrežju Twitter in v skladu s katero naj bi njihov preljubi kraj nekdaj gostil kliko pedofilov in satanistov.

Lažno zgodbo o tem, da naj bi neka skupina ljudi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v tem kraju mučila in umorila več otrok, se je na Twitterju prvič pojavila leta 2020. Takrat so jo prvi razširili trije uporabniki omrežja, poroča britanski BBC. Eden med njimi, moški, ki je odraščal v tem kraju nedaleč od Haaga, je takrat zatrdil, da je bil tem zločinom priča tudi sam. Ena od posledic zgodbe je tudi ta, da lokalno pokopališče pogosto obiskujejo ljudje, ki tam na grobovih različnih otrok, domnevno izbranih naključno, puščajo rože in razna posvetila.

Lokalne oblasti od Twitterja zahtevajo, da se vse objave, povezane z dogodkom, odstranijo z družabnega omrežja. Odvetnik Twitterja Jens van den Brink pred prvo sodno obravnavo na okrožnem sodišču v Haagu obtožb ni želel komentirati. Isto sodišče je sicer vsem trem moškim že lani odredilo, da morajo vse tvite o kraju Bodegraven-Reeuwijk odstraniti, a se teorija zarote tudi brez njihove pomoči širi naprej. Na občini so se za sodno pot odločili, ker se pri Twitterju niso odzvali na njihove prošnje, da se odstranijo vse objave, povezane s to lažno zgodbo. Trditve so »zelo boleče in včasih celo ogrožajoče za sorodnike pokojnih,« je pojasnil župan Christiaan van der Kamp.

Vsi trije moški, na zelnikih katerih je zrasla teorija zarote, trenutno sedijo v zaporu. Obsojeni so bili zaradi spodbujanja sovraštva ter smrtnih groženj zoper več ljudi, vključno z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem.