taktično jedrsko orožje

Biden Putina posvaril, naj o tem nikar ne razmišlja

S.R.
18. 9. 2022, 09.10
Posodobljeno: 18. 9. 2022, 17.29
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je po zadnjih uspehih ukrajinske vojske v boju zoper ruske sile, ki so v Ukrajini v vse slabšem položaju, ruskega predsednika Vladimirja Putina posvaril pred uporabo jedrskega ali kemičnega orožja.

Profimedia
Vladimir Putin je posvaril, da bo ruski odziv silovit.

»Nikar, nikar, nikar,« je na vprašanje, kaj bi dejal Putinu, če bi slednji razmišljal o uporabi taktičnega jedrskega orožja, v intervjuju za CBS News odgovoril Biden, ki je dodatno pojasnil, da bi to povsem spremenilo podobo vojne, bolj kot kar koli drugega od druge svetovne vojne naprej. Dejal je še, da bi Združene države na to odgovorile, a podrobnosti odziva ni pojasnil. Rusija bi po njegovih navedbah v svetovni skupnosti ostala še bolj osamljena. »Naš odziv bi bil odvisen od obsega, kaj bi storili.« Ruske oblasti sicer »zahodne« namige, da bi se Moskva lahko poslužila tudi taktičnega jedrskega orožja, vztrajno zavračajo.

Putin je v zadnjih dneh sicer posvaril, da bo Rusija na ukrajinski pritisk odgovorila s še večjo silo, zaradi česar so se na Zahodu pojavile skrbi, da bi se lahko zatekel k nekonvencionalnemu orožju, kot so manjše, tako imenovane taktične jedrske bombe, ali pa kemično orožje, poroča tiskovna agencija Reuters. Putin bi se lahko odločil tudi za mobilizacijo rezervistov, k čemur ga poziva predvsem del ruske javnosti, ki je močno naklonjen invaziji na Ukrajino, a ruski predsednik vojno v Ukrajini še vedno obravnava kot »posebno vojaško operacijo.«