Safari lov na človeka v BiH

'Snajper turisti' v Sarajevu ubijali civiliste med vojno: po premieri dokumentarca grožnje tožbe za slovenskega režiserja

E. J.
16. 9. 2022, 14.43
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.04
Deli članek:

Dokumentarni film Sarajevo safari, ki je bil prikazan na sarajevskem filmskem festivalu pred 3 dnevi namreč prvič v 30 letih od začetka vojne v BiH javno razkriva, kar se je v republikah bivše Jugoslavije prej sicer že šušljalo: da naj bi v času obleganja Sarajeva bogati tujci plačevali za posebne lovske izlete, kjer naj bi pod nadzorom srbske vojske streljali na civiliste. Medtem režiser dokumentarca, Slovenec Miran Zupanič pravi, da tožbe še ni dobil, ostri odzivi pa letijo iz vseh strani.

STA
Miran Zupanič, scenarist in režiser filma Sarajevo safari upa, da bodo mediji in preiskovalni organi nadaljevali njegove delo.

"V teh dneh začenjam posvetovanja z odvetniki in vložitev kazenske ovadbe zoper slovenskega režiserja Mirana Zupaniča zaradi gnusnih laži in izmišljotin, ki jih je zapakiral v filmu Sarajevo safari," je za časnik Glas Srpske potrdil župan vzhodnega Sarajeva Ljubiša Ćosić, poroča bosansko-hercegovski portal N1.

Gre namreč za film, katerega napoved je v javnosti sprožila pravi vihar, saj so bili v središču pozornosti bogati tuji ’ostrostrelci’ oziroma, kot jih imenujejo, ’snajper turisti’, ki so besedah ​​avtorja plačali za streljanje na civiliste v Sarajevu med zadnjo vojno v BiH z položaja vojske Republike Srbske, predvajali pa so ga minuli konec tedna, 10. septembra v okviru sarajevskega filmskega  festivala.

Facebook
Župan vzhodnega Sarajeva Ljubiša Ćosić napoveduje kazensko ovadbo proti slovenskemu režiserju Miranu Zupaniču.

"Kolegi so gledali film, ki je, zdaj se je po predvajanju potrdilo, poln laži, brez dejstev. Zoper Zupaniča bomo pripravili kazensko ovadbo. Gre za povsem pobesnelega moškega. Zahtevali bomo razkritje prič, katerih obrazi so bili zaščiteni," je dejal Ćosić, ki je pred tem napovedal, da bo dokončno odločitev o prijavi sprejel po predvajanju filma, piše Glas Srpske.

Po besedah ​​Zupaniča, ki je tudi scenarist filma, je bil Beograd izhodišče za 'avanturiste', ki so se podali na 'safari lov na človeka', žrtve pa so bili civilisti. Trdi tudi, da so po nekaterih pričevanjih pri organizaciji 'safarija' sodelovali posamezniki iz Vojske Republike Srbske in Vojske Jugoslavije, še poroča portal N1.

V enem od prvih intervjujev, v katerih je Zupanič govoril o filmu, je poudaril, da ne ve, koliko ljudi je sodelovalo v, kot je rekel, 'killing game' (igri ubijanja) oziroma kdo je v njej sodeloval, in dodal, da njegov namen ni bil identificirati točno določene ljudi, saj ti, kot je dejal, glede na občutljivost teme te informacije niti niso bili na voljo.

Facebook
Županja Sarajeva Benjamina Karić je napovedala vložitev kazenske ovadbe zoper 'neznane osebe, ki so širile smrt po Sarajevu in njihove pomagače'.
Županja pa bo kazensko ovadila ' ostrostrelca turista'

Oglasila se je tudi županja Sarajeva Benjamina Karić, ki je napovedala vložitev kazenske ovadbe zoper 'neznane osebe, ki so širile smrt po Sarajevu in njihove pomagače', kar je bilo predstavljeno v dokumentarcu 'Sarajevo safari'. Karićeva je na svojem Facebook profilu razkrila, da želi vložiti kazensko ovadbo zoper 'ostrostrelca turista', ki sta bila v filmu "Sarajevo safari" obtožena streljanja na civiliste.


"Vse nas je presenetila tema dokumentarnega filma 'Sarajevo safari', ki govori o lovcih na glave, ki so bili plačani za streljanje nedolžnih civilistov med obleganjem Sarajeva," je začela svojo objavo. Dodala je, da je dodatno zaskrbljujoč odziv župana Vzhodnega Sarajeva Ljubiše Ćosića, ki "namesto da bi pozval k preiskavi omenjenih kaznivih dejanj, napoveduje vložitev kazenske ovadbe zoper režiserja Mirana Zupaniča".

"Mesto Sarajevo bo zaradi narave zločina kontaktiralo Oddelek za mednarodno operativno policijsko sodelovanje pri Direkciji za koordinacijo policijskih teles v Bosni in Hercegovini ter zahtevalo vključitev Interpola in Europola v preiskavo teh grozljivih zločinov," je še pojasnila.

Republika Srbska: laž in žalitev tako države kot vojske

Film je požel veliko zanimanja v vseh delih nekdanje Jugoslavije, tudi iz republike Srbske, kjer ga označujejo za laž in žalitev tako srbske države kot srbske vojske.

Žare Modlic
Miran Zupanič je posnel dokumentarec, ki buri duhove po bivši Jugoslaviji.
Zupanič: tožbo bom komentiral, ko jo dobim

Film je bil premierno prikazan sicer 10. septembra na festivalu dokumentarnih filmov v Sarajevu, zaradi izjemnega zanimanja celo dvakrat zapored. Slovenski režiser Miran Zupanič je za portal 24ur povedal, da bo tožbo župana Vzhodnega Sarajeva komentiral, ko jo bo dobil. Napoved županje Sarajeva, da bo podala kazensko ovadbo zoper neznance, ki so kot udeleženci safarija streljali na obkoljene prebivalce Sarajeva, razume kot napoved, da se bodo v raziskovanje tega pojava vključili preiskovalni organi, kar je, pravi, dobra novica, saj upa, da bodo mediji in preiskovalni organi nadaljevali njegove delo.