Obnovljen pogovor o kolonializmu

Kraljevsko darilo ali 'ukradeni' dragulj? Poziv Združenemu kraljestvu, naj vrne 500-karatni diamant Velika zvezda Afrike

E. J.
16. 9. 2022, 12.12
Posodobljeno: 17. 10. 2022, 21.03
Deli članek:

V Južni Afriki so vedno glasnejši pozivi, da bi britanska kraljeva družina po smrti kraljice Elizabete II. vrnila največji znani čisti diamant na svetu.

profimedia
Na krsti pokojne kraljice Elizabete II. v Westminsterski dvorani ležijo krona svetega Edvarda, krogla, in žezlo s križem s 'spornimi' diamanti.

Diamant, znan kot Velika zvezda Afrike ali Cullinan I, je izbrušen iz večjega dragulja, ki so ga leta 1905 izkopali v Južni Afriki in so ga južnoafriške kolonialne oblasti predale britanski kraljevi družini. Trenutno je nameščen na kraljevem žezlu, ki pripada kraljici.

profimedia
Diamant Velika zvezda Afrike ali Cullinan je nameščen na kraljevem žezlu, ki je pripadal kraljici.

Obnovljen pogovor o kolonializmu

Zahteve po vrnitvi velike afriške zvezde in drugih diamantov – skupaj s pozivi k repatriaciji (vrnitev izseljencev, prebivalstva, ki živi na ozemlju druge države ali na drugem območju znotraj lastne države, v domovino, kraj prvotnega bivališča) – so se po kraljičini smrti okrepile. Mnogi Južnoafričani menijo, da je britanska pridobitev draguljev nelegitimna.

profimedia
Kraljica Elizabeta s krono in žezlom na svojem kronanju.
Kraljičina smrt je zdaj odprla pogovor o kolonializmu in kako ta vpliva na odnos do njene zapuščine. Južnoafriški mediji tako zdaj razpravljajo o lastništvu dragulja, skupaj z zahtevami po plačilu odškodnin.

profimedia
Zahteve po vrnitvi velike afriške zvezde in drugih diamantov so se po kraljičini smrti okrepile.

"Diamanti Cullinan morajo biti vrnjeni v Južno Afriko s takojšnjim učinkom," je lokalnim medijem povedal aktivist Thanduxolo Sabelo in dodal, da "minerali naše države in drugih držav še naprej koristijo Veliki Britaniji na račun naših ljudi." Več kot 6000 ljudi je podpisalo peticijo za vrnitev Velike zvezde Afrike in njeno razstavo v južnoafriškem muzeju. Poslanec južnoafriškega parlamenta Vuyolwethu Zungula je svojo državo pozval, naj "zahteva odškodnino za vso škodo, ki jo je povzročila Britanija" in "zahteva vrnitev vsega zlata in diamantov, ki jih je Britanija ukradla."

profimedia
Mnogi Južnoafričani menijo, da je britanska pridobitev draguljev nelegitimna.

Kraljevsko darilo ali 'ukraden' diamant?

Po navedbah sklada Royal Collection Trust, ki nadzira kraljevo zbirko britanske kraljeve družine, je bil diamant Cullinan leta 1907 predstavljen kralju Edvardu VII. (takratnemu britanskemu monarhu), dve leti po odkritju v zasebnem rudniku v Južni Afriki. Leta 1908 so ga poslali draguljarju Asscherju iz Amsterdama, da bi ga razrezal. Prvotni diamant je tehtal približno 3106 karatov ali 612,2 grama v svoji naravni obliki in je bil velik kot človeško srce, še poročajo na CNN.

Royal Asscher, podjetje iz Amsterdama, ki še danes brusi diamante je sporočilo, da podpira zahtevo britanske monarhije po dragem kamnu in pojasnjuje, da je dragulj kupila južnoafriška vlada Transvaala (ki jo vodi britanska vlada) in ga kot rojstnodnevno darilo predstavila kralju Edvardu VII. Profesor afriške politike na univerzi v Južni Afriki, Everisto Benyera, pa zavrača to pripoved. Za CNN je dejal, da so "kolonialne transakcije nelegitimne in nemoralne".

Razrezan v Veliko in Manjšo zvezdo Afrike

Kot navajajo pri Royal Asscherju, je bil diamant Cullinan razrezan na devet velikih kamnov in 96 manjših kosov. Največji kamen je kralj Edvard VII. poimenoval Velika zvezda Afrike, drugi največji brušeni kamen pa Manjša zvezda Afrike. Večji diamant je bil vstavljen v vladarjevo žezlo s križem, drugi brušeni kamen pa je bil vgrajen v kraljevo krono. Kraljica Elizabeta II. je bila na mnogih portretih vidna s temi diamanti.

Afriške države se vztrajno borijo za povrnitev kulturnih artefaktov, ki so jih plenile kolonialne čete. Prejšnji mesec se je londonski muzej strinjal z vrnitvijo 72 predmetov, naropanih iz Kraljevine Benin v južni Nigeriji med britansko vojaško operacijo leta 1897.