NEURJE Z ORKANSKIM VETROM

Huda ura včeraj tudi na Hrvaškem

M. T. V.
16. 9. 2022, 11.56
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 12.19
Deli članek:

Najhuje je bilo na področju Čazme, kjer so ob toči, orkanskem vetru in poplavljanju ostali še brez elektrike.

Facebook
Tudi na Hrvaškem poročajo o posledicah včerajšnjega vremena.

Hudo neurje je včeraj zajelo tudi več delov Hrvaške. Najhuje je bilo na območju Čazme v bližini Bjelovarja, kjer so nalivi in močan veter povzročili veliko materialno škodo na strehah hiš, poslovnih objektov, vozil in na osnovni šoli.

Porušen je tudi daljnovod. »Popraviti moramo dva kilometra in pol daljnovoda, a trenutno ne delamo na tem, temveč vzpostavljamo rezervno napajanje,« so povedali v Elektro Križ in dodali, da ima do zdaj elektriko nazaj že 80 odstotkov Čazme. Poročajo tudi o moškem in dekletcu, ki sta se poškodovala, ker sta med sanacijo padla s strehe, stanje obeh je stabilno. Pričakujejo, da bo vlada danes za območje Čazme razglasila stanje elementarne nesreče.

Obilno deževje, močan veter in ponekod toča so zajeli Zagreb, bjelovarsko-bilogorsko, osječko-baranjsko, koprivniško-križevaško in vitrovitiško-podravsko županijo, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Neurje je povzročilo škodo na strehah hiš in rušilo drevesa, pripadniki civilne zaščite pa so prejeli tudi več prijav izpada elektrike zaradi poškodb na električnem omrežju.

Na terenu je bilo okoli 400 gasilcev s 118 vozili, so sporočili iz hrvaške gasilske zveze. Sanacije še vedno potekajo, bojijo pa se novega obilnega dežja in vetra. Meteorologi namreč tudi za danes napovedujejo obilne padavine po državi, ki jih bo na obali spremljal močan veter. Državni hidrometeorološki zavod je za Liko, Gorski kotar in del obale izdal oranžno opozorilo, ki pomeni nevarno vreme, za preostali del države pa velja rumeno opozorilo, ki pomeni potencialno nevarno vreme. »Bodite pripravljeni zaščititi sebe in svoje premoženje. Možno je poplavljanje, prekinjena preskrba z električno energijo, oskrba z vodo in prekinjene komunikacijske linije. Zaradi zmanjšanje vidljivosti in mokrega cestišča opozarjamo tudi na nevarne pogoje vožnje,« so zapisali. Za soboto so na Jadranu napovedali tudi možnost močne burje.