PO NJENIH ŽELJAH

Kraljica sodelovala pri vseh detajlih pogreba

M. T. V.
16. 9. 2022, 09.46
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 09.59
Deli članek:

Kako bo v ponedeljek potekal kraljičin pogreb in kaj je monarhinja sama zahtevala, da se na ceremoniji dogaja.

Profimedia
Kraljičina krsta

Za državni pogreb kraljice Elizabete II. pravijo, da bo verjetno eden največjih ceremonialov v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni. Poleg tega bo tudi velik varnostni zalogaj, saj na njem pričakujejo številne državnike in kronane glave. Bo pa med 'velikimi živinami' tudi 200 ljudi, ki jim je kraljica na svoj rojstni dan podelila priznanja za posebne zasluge, med njimi na primer tisti, ki so pomagali med epidemijo koronavirusa.

Kraljica je menda sama zahtevala, da bodo med povabljenci na njenem pogrebu. Iz palače so sporočili, da je kraljica, ko je bila še živa, sodelovala pri vseh aspektih priprav svojega pogreba. Tako bo na njeno željo na pogrebu žalostinko zaigral njen osebni dudar, izbrala je še nekaj pesmi, ki bodo zadonele po westminstrski opatiji, in odlomke pesmi in knjig, ki bodo prebrani.

Profimedia
Ljudje pred Windsorsko palačo kraljici v slovo polagajo šopke, poslovilna pisma in risbice.

Ceremonija, ki bo prenašana v živo, se bo v ponedeljek začela s pogrebnim procesom, v katerem bo krsta s topovsko kočijo (ki je vozila že krste Edvarda VII., Jurija V. in VI. ter Winstona Churchila) prepeljana iz westminstrske dvorane v bližnjo opatijo, za njo pa bosta z ramo ob rami hodila princa William in Harry. Po koncu cerkvene slovesnosti (predvidoma opoldne) bo sledilo dve minuti tišine po vsej državi (takrat nad Londonom ne bo letelo niti nobeno letalo), nato pa se bo oglasila žalostinka njenega dudarja.

Procesija bo nato v spremstvu častnih stražarjev odšla do slavoloka Wellington Arch, kjer bodo krsto naložili v avto in jo odpeljali do Windsorja, kjer bodo ob 16. uri po zasebni cerkveni ceremoniji krsto položili v kraljevsko grobnico v spominski kapeli kralja Jurija VI., njenega očeta, kjer poleg njega počivajo še njena mama Elizabeta I. in sestra Margareta. Tja bo premaknjen tudi kraljičin mož, princ Filip, ki je umrl aprila lani in trenutno leži v trezorju windsorske kapele, kot je praksa kraljeve družine.