zgodovinski mejnik

Poslovila se je britanska kraljica Elizabeta II.

J.P./STA
8. 9. 2022, 19.37
Posodobljeno: 8. 9. 2022, 21.43
Deli članek:

Britanska kraljica Elizabeta II. je danes umrla v starosti 96 let. Preminila je na dvorcu Balmoral na Škotskem, so po navedbah tujih tiskovnih agencij sporočili iz britanske palače. Britanski kralj je avtomatično postal njen sin Charles.

Profimedia
Elizabeta II.

Iz Buckinghamske palače so ob smrti Elizabete sporočili, da je "kraljica umrla na Balmoralu mirno danes popoldne".

Charles, ki bo sedaj zasedel prestol, bo v prvih 24 urah po materini smrti uradno razglašen za kralja. To se bo zgodilo v palači sv. Jakoba v Londonu pred posebnim svetom, ki se ob smrti monarha sestane z namenom formalnega imenovanja njegovega naslednika oziroma naslednice.

Iz kraljeve rezidence so medtem sporočili, da se bo Charles imenoval kralj Charles III. oz. Karl III., poročajo tuje tiskovne agencije.

Novi britanski kralj je v odzivu na smrt kraljice dejal, da je bila kraljica Elizabeta II. "cenjena vladarka in zelo ljubljena mati", ki jo bodo pogrešali po vsem svetu.

Njena smrt je bila "trenutek največje žalosti zame in za vse člane moje družine", je dejal Charles v izjavi. "Vem, da bo njeno izgubo globoko občutila vsa država, kraljestvo in Commonwealth ter nešteto ljudi po vsem svetu," je še dodal.

Kraljica je imela ob štirih otrocih še osem vnukov in dvanajst pravnukov. Za kraljevo družino bo sedaj nastopilo obdobje žalovanja. Uradne obveznosti bodo odpovedane, zastave pa bodo spuščene na pol droga med drugim na kraljevih rezidencah in vladnih zgradbah. Tudi na Buckinghamski palači, londonski rezidenci kraljeve družine, so ob smrti kraljice zastavo spustili na pol droga.

Kot so ob tem še sporočili iz Buckinghamske palače, bosta po smrti kraljice novi kralj in njegova žena Camilla nocoj ostala na Balmoralu in se v petek vrnila v London.

Pred novico o smrti dolgoletne monarhinje, ki je bila na prestolu od leta 1952, so iz Buckinghamske palače sporočili, da so zdravniki "danes zjutraj izrazili zaskrbljenost zaradi zdravja njene visokosti ter priporočili, da ostane pod zdravniškim nadzorom".

Kmalu zatem so h kraljici v dvorec Balmoral na Škotskem odhiteli člani kraljeve družine, njeni sinovi, hči, vnuki in sorodniki ter druge javne osebnosti. Med prvimi je prispel prestolonaslednik princ Charles, kmalu za njim še njeni preostali otroci - princesa Ana, princ Andrew in princ Edward, pa tudi kraljičin vnuk in Charlesov najstarejši sin, princ William.

V urah napetega čakanja na novice so se pred dvorcem Balmoral in Buckinghamsko palačo v Londonu zbrale množice ljudi, ki so izražali skrbi za kraljičino zdravje in upanje, da bo vendarle preživela, ob vhoda obeh poslopij pa so polagali šopke cvetja.

Poklone, skrbi in želje po kraljičinem okrevanju so, na žalost zaman, izrazili tudi številni svetovni voditelji.