Imenovala jo bo kraljica Elizabeta II.

Liz Truss bo danes postala premierka, tretja v zgodovini Velike Britanije

E.J./STA
6. 9. 2022, 06.43
Posodobljeno: 6. 9. 2022, 06.51
Deli članek:

Liz Truss, ki je bila v ponedeljek izvoljena na čelo britanskih konservativcev, bo danes Borisa Johnsona nasledila še na čelu vlade. Po izvolitvi za vodjo vladajoče stranke je napovedala drzen načrt za boj proti visokim cenam energentov ter za spodbuditev gospodarske rasti.

Facebook/Liz Truss
Liz Truss bo danes postala tretja ženska premierka v zgodovini Velike Britanije.

Velika Britanija se sooča z desetodstotno inflacijo, pred zimo pa hitro naraščajo zlasti cene energentov. Prihodnja premierka naj bi še ta teden predstavila ukrepe, med katerimi bi bila lahko po poročanju britanskih medijev tudi omejitev cen energentov.

Imenovanje na Škotskem

Liz Truss bo za novo premierko imenovala kraljica Elizabeta II. To bo že petnajsti prvi minister oziroma ministrica v njeni 70-letni vladavini, imenovanje pa se prvič doslej ne bo zgodilo v Buckinghamski palači v Londonu. 96-letna monarhinja ima namreč v zadnjem času težave z zdravjem, zato so se odločili, da ji prihranijo pot iz Balmorala na Škotskem, kjer je na tradicionalnih poletnih počitnicah, v prestolnico.

Danes zjutraj bo imel tako odhajajoči premier Johnson najprej poslovilni nagovor pred Downing Streetom 10, nato bo odletel na Škotsko ter kraljici podal odstop.

Ločeno - da se v primeru nesreče zagotovi kontinuiteta vladanja - bo na Škotsko poletela tudi Truss in uradno sprejela kraljičino povabilo, naj oblikuje novo vlado. Po vrnitvi v London bo imela nova premierka, ki bo tretja ženska na tem položaju v britanski zgodovini, krajši nagovor.