Strah pred jedrsko katastrofo

ZDA za nadzorovano zaustavitev nuklearke v Zaporožju

E.J./STA
29. 8. 2022, 21.01
Posodobljeno: 29. 8. 2022, 21.17
Deli članek:

ZDA so danes pozvale k popolni in nadzorovani zaustavitvi jedrske elektrarne v Zaporožju, saj se v okolici krepijo spopadi med Ukrajino in Rusijo, ekipa strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa namerava konec tedna tam izvesti inšpekcijski obisk.

profimedia
22 izstrelkov je bilo izstreljenih v napadu ruskih vojakov na počitniško zadrugo v Zaporožju. Fotografija je bila posneta včeraj, 28. avgusta.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Kirby je ponovil pozive Washingtona k vzpostavitvi demilitariziranega območja okoli elektrarne, ki so jo v prvih tednih vojne zasedle ruske sile. "Kot smo že večkrat povedali, jedrska elektrarna ni primerna lokacija za bojne operacije," je dejal. Opozoril je, da se je nevarnost povečala prejšnji teden, ko so požari na območju privedli do zaustavitve dizelske elektrarne, ki zagotavlja rezervno napajanje nuklearki v Zaporožju. "Še naprej menimo, da bi bila nadzorovana zaustavitev jedrskih reaktorjev v Zaporožju najvarnejša in najmanj tvegana opcija v bližnji prihodnosti," je še dodal.

profimedia
Ruska nacionalna garda patruljira pred jedrsko elektrarno Zaporožje (Zaporizhzhia), ki je pod ruskim nadzorom, blizu mesta Enerhodar v Ukrajini na tej sliki, ki jo je objavila ruska nacionalna garda 24. avgusta 2022. Jedrsko elektrarno Zaporizhzhia, največjo v Evropi, od 4. marca nadzorujejo ruske sile.

Prihajajo inšpektorji

Ponudil je tudi podporo bližajočemu se obisku inšpektorjev IAEA, ki ga je danes naznanil generalni direktor agencije Rafael Grossi. Ekipa strokovnjakov naj bi v elektrarno prispela še ta teden. Kirby je poudaril, da jim mora Rusija zagotoviti varen in neoviran dostop do elektrarne.

Ruske sile so jedrsko elektrarno, ki se ponaša s šestimi reaktorji, zasedle kmalu po začetku invazije februarja. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.