Sodobna Mata Hari

FOTO: Spoznajte Putinovo vohunko, ki je kot vdova vrsto let flirtala z osebjem Nata v Italiji

J.V.
26. 8. 2022, 18.46
Posodobljeno: 27. 8. 2022, 06.35
Deli članek:

Spoznajte sodobno Mata Hari, rusko vohunko Olgo Kolobovo, ki je kot Maria Adela več let zavajala osebje Natove baze in Šeste ameriške flote v Neaplju.

Twitter
Njena kariera špijunke je v Neaplju cvetela.

Maria Adela Kuhfeldt Riviera je vrsto let delovala pod krinko vdove iz visokih socialnih krogov, ki govori šest jezikov in oblikuje nakit. Italijanski dnevnik La Repubblica, preiskovalni novinarji spletne strani Bellingcat, nemški tednik Der Spiegel in The Insider so deset mesecev raziskovali primer. Preiskava je razkrila pravo identiteto "vdove" z eksotičnim imenom. Kot so ugotovili novinarji, gre za Olgo Kolobovo, agentko vojaške obveščevalne službe Kremlja (GRU), rojeno leta 1982 v Rusiji.

Twitter
Soprog naj bi ji preminil leta 2013 v Moskvi.

Novinarji so Mario Adela izsledili na podlagi potnih listov, ki jih je uporabljala na potovanjih, in sicer so vsi trije pripadali posebni seriji, ki so jih uprabljali agenti GRU. Pri raziskavi zgodbe so jim pomagale tudi številne njene fotografije na družbenih omrežjih, ki so jih sicer objavljali drugi. In družila se je z imenitnimi ljudmi. Na primer z Marcelle D'Argy Smith, nekdanjo urednica britanske izdaje revije Cosmopolitan. Pa bahrajnskimi princi ...

Twitter
Z Marcelle D'Argy Smith, nekdanjo urednica britanske izdaje revije Cosmopolitan.

Kot so ugotovili, je Maria Adela "prodajala" zgodbo, da je bila rojena v perujskem mestu Callao. Z mamo samohranilko (pokojni oče naj bi bil Nemec, mama Perujka) sta leta 1980 odpotovali v Sovjetsko zvezo, kjer naj bi mati nastopila na olimpijskih igrah. Vendar je tam prejela nujno sporočilo, da se mora vrniti v Peru, hčerko pa je pustila kar pri neki sovjetski družini. Krušna starša pa sta z njo surovo ravnala. Njen očim je bil dekan vojaške fakultete univerze v Jekaterinburgu, večkrat odlikovan polkovnik. Agenti GRU pa v svoje vrste pogosto novačijo sinove in hčere časnikov.

Kot tajnica Lion's kluba spletla pajkovo mrežo razmerij, tudi romantičnih

Njena kariera špijunke je v Neaplju cvetela. V mestu je odprla butik Serein s prestižnim nakitom, a se je izkazalo, da gre za cenene izdelke iz Kitajske, ki jih je naročala preko spleta. Postala je glavna tajnica organizacije Lion's Club v Neaplju, katerih dogodkov so se udeleževali tudi predstavniki Nata. Kako da ne, saj so organizacijo ustanovili prav predstavniki Nata v Neaplju. Lion's club je postal njena pajkova mreža, s pomočjo katere je ustvarila številna razmerja, tudi romantična.

Twitter
Postaja je glavna tajnica organizacije Lion's Club v Neaplju.

Leta 2018 je zapustila Italijo, kmalu po tem, ko je Bellingcat razkril identiteto agentov GRU, vpletenih v zastrupitev dvojnega rusko-britanskega agenta Sergeja Skripala z živčnim plinom novičok v angleškem mestu Salisbury. Na Facebooku je objavljala, da se zdravi za rakom, in prekinila stike s svojimi prijatelji v Neaplju. V Moskvi pa je kupila dve luksuzni stanovanji, vozila najnovejši Audi in se zaposlila v javni upravi. Na ruskem družabnem omrežju Odonoklassniki (OK) je v zadnjih mesecih v skupini "Putinovi prijatelji" širila agendo, ki podpira rusko invazijo na Ukrajino.

Twitter
Udeleževala se je zabav in dogodkov v organizaciji Nata.

Bellingcat je razkril fotografijo novega vozniškega dovoljenja Olge Kolobove, posneto leta 2021, ki se ujema z obrazom Marie Adele. Tudi fotografija iz WhatsApp profila Olge Kolobove se ujema s fotografijo Marie Adele, ki jo je imela na svojem profilu, ko je objavila zadnje sporočilo. "Draga, najdražja Marcelle! Veliko stvari je, ki jih ne znam (in jih nikoli ne bom mogla) razložiti! Ampak te zelo pogrešam..." je poslala svoji prijateljici D'Argy Smith 4. decembra 2021, štiri leta po njenem izginotju iz Neaplja.