opozicijski politik

VIDEO: Aretirali nekdanjega župana, ker je kritiziral vojno v Ukrajini

J.P./STA
24. 8. 2022, 13.51
Posodobljeno: 24. 8. 2022, 13.55
Deli članek:

Nekdanji župan uralskega mesta Jekaterinburg je bil v jutranjih urah pridržan zaradi domnevne diskreditacije ruske vojske. Proti njemu je bil uveden kazenski postopek, tovrstne obtožbe pa se kaznujejo z do 10 leti zapora.

Zajem zaslonske slike
Aretacija Jevgenija Roizmana

Ruska policija je danes po poročanju državnih medijev pridržala Jevgenija Roizmana, enega od zadnjih opozicijskih politikov, ki še ni pristal za zapahi. Grozi mu do deset let zaporne kazni, ker naj bi kritiziral vojaško kampanjo Moskve v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na videoposnetku, ki je prikazoval njegovo aretacijo, je bilo slišati, kako je Roizman novinarjem potrdil, da ga preiskujejo v skladu z zakonom proti diskreditaciji oboroženih sil. Dejal je, da je bil aretiran zaradi ene same fraze, in sicer "invazija na Ukrajino", na spletni strani poroča agencija Reuters. Na vprašanje, kje je to izrekel, pa je Roizman odgovoril: "To sem povedal povsod in to bom povedal tudi zdaj."

Tudi policijski vir, ki ga navaja Tass, je pojasnil, da je bila preiskava sprožena zaradi videoposnetka, ki kritizira rusko vojaško kampanjo v Ukrajini in je bil objavljen na politikovem YouTube kanalu. Roizmanov odvetnik Vladislav Idamžapov pa je opozoril, da ni smel vstopiti v strankino stanovanje, kjer je potekala preiskava, kar je označil za kršitev pravice do obrambe.

Roizman je bil med letoma 2003 in 2007 poslanec v ruskem parlamentu, leta 2013 pa je postal najodmevnejši opozicijski župan v Rusiji in na tem položaju vztrajal pet let.

Skoraj vsi vidni politični nasprotniki predsednika Vladimirja Putina so sicer že pobegnili iz države ali pa so v zaporu. Nedavno so oblasti priprle tudi dva nasprotnika, ki sta ostala v Rusiji, svetnika Iljo Jašina in aktivista Vladimirja Kara-Murzo, ker sta obsodila vojno v Ukrajini.